Насловна / Архитектура / Помеѓу објектот и пејзажот – Марта Брандао, Португалија

Помеѓу објектот и пејзажот – Марта Брандао, Португалија

Проектот на Марта Брандао, лоциран во Арока, Португалија е минималистичка и рустикална реинтерпретација на традиционалната плевна. Виткоста на целината и употребата на темно дрво, создаваат контраст со околината.

10 9 8

Резултатот од оваа симбиоза е совршено засолниште од секојдневниот живот, каде што можете да уживате во чисто визуелно задоволство и природа во целосна изградена удобност.

Замислете како заспивате под звукот на брза река и се будите од чврчорењето на птиците и погледите на раскошниот зелен пејзаж. Архитектурата би можела да застане на задното седиште доколку не била толку добро дизајнирана.

Лоциран во Арука, Португалија, Casa Granero – достапен за краткорочно изнајмување, беше труд на љубов и резултат на ретка можност да се реализира апсолутно посебен и уникатен проект.

Можноста произлезе од комбинацијата на два фактори: претходно постоечката штала (традиционална градба на регионот со тенки пропорции и голем потенцијал за реинтерпретација) и географски/природен контекст: раскошна зелена парцела со поглед на река, која станува совршен амбиент за добредојде и подобрување на уникатен архитектонски објект.

Црпејќи инспирација од исклучителни куќи дизајнирани од мајстори како што се Питер Зумтор, Студио Мумбаи, Herzog&deMeuron или Винсент ван Дујсен, куќата на шталата имаше за цел да ги постигне основните карактеристики што го дефинираат квалитетот на овие репер проекти: поезија и конзистентност на дизајнот на сите фронтови.

Процесот започна со дефинирање на концепт, јазик. Потоа беше составена палетата на материјали и бои кои ќе ја артикулираат целата архитектура, надворешноста и внатрешноста. Така, од дизајнот на куќата во нејзината надворешна обвивка и околината, до ентериерите, доработката, изборот на мебел, текстил и најмалите предмети, оваа почит кон однапред воспоставената визуелна лексика за создавање на кохерентна целина стана на основна премиса.

2 1 4

Јаките страни на куќата се очигледни. Главниот лик е покривот од чеша, типичен за регионот, направен со повторна употреба на застарен чеша извлечен од локалните урнатини. Само на ова место би имало смисла да се изгради таков покрив. Следно, виткоста на волуменот и темното дрво на летвите – истовремено минималистичка и рустикална реинтерпретација на традиционалната штала – контраст со карпата што произлегува од пресекот на земјата на север. Обложувањето на фасадата во деликатна затемнета дрвена летва и, пред сè, нејзината поделба на лизгачки дрвени ролетни на југ, ја трансформираат фасадата во жив и променлив елемент. Куќата понекогаш може да има строгост на монолит, а понекогаш и променливо лице на динамичен карактер, засилувајќи ги различните искуства внатре. Однадвор, без оглед на положбата на ролетните, композицијата е избалансирана и интересна.

Внатре, куќата ве поканува да останете. Изобилството на природно дрво и неговиот постојан дијалог со микроцементот (потсетува на бојата на каменот во позадина) создава топла и пријатна атмосфера што се засилува кога е вклучен каминот. Црните металик детали додаваат допир на софистицираност. Педантно дизајнираните спирални скалила стануваат скулпторски елемент во дневната соба. Горе, наведнатиот таван на главната спална соба, со својата дрвена структура и дарежливата висина на таванот, зрачи со величественост. Низ спалната соба поминува тесен балкон кој кулминира во надворешната тераса, каде што има софи интегрирани во структурата и мал базен издигнат над фрагата.

Раскошната зелена панорама станува совршена позадина за размислување, додека сонцето ѕирка низ дрвените летви, генерирајќи поетски игри на светлина низ куќата, фаворизирајќи постојан дијалог помеѓу надвор и внатре. Куќата го означува пејзажот и создава нова средина. Резултатот од оваа симбиоза е совршено засолниште од метежот и вревата на секојдневниот живот, каде што природата може да се ужива во целосна изградена удобност и чисто визуелно задоволство.

11 13 15

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top