Насловна / Вести / 20 најголеми градови во светот во 2018 година

20 најголеми градови во светот во 2018 година

Транзицијата од руралните во урбаните делови е активна во целиот свет, па така и мрежата на метрополите се повеќе се шири. Дернес во 20 најголеми градови на светот живеат скоро половина милијарди луѓе и тоа е број кој постојано расте, што значи дека од година во година урбаните центри стануваат се поголеми, експанзивни и погусти.

Порталот ArchDaily има составено листа од 20 најголеми градови во светот во 2018 година, а која содржи и дополнителни податоци за бројот на жители, површината и густината на населеност. Интересно е што дури осум од 10 најголеми градови се наоѓаат во Азија.

1.      Токио, Јапонија

Број на жители: 38.050.000

Површина: 8.547 km²

Густина на населеност: 4.500/km²   

1-tokio

2.      Џакарта, Индонезија

Број на жители: 32.275.000

Површина: 3.302 km²

Густина на населеност: 9.800/km²

3.      Делхи, Индија

Број на жители: 27.280.000

Површина: 2.202 km²

Густина на населеност: 12.400/km²

4.      Манила, Филипини

Број на жители: 24.650.000
Површина: 1.787 km²
Густина на населеност: 13.600/km²

5.      Сеул, Јужна Кореа

Број на жители: 24.210.000
Површина:2.745 km²
Густина на населеност: 8.800/km²

6.       Шангај, Кина

Број на жители: 24.115.000
Површина: 4.015 km²
Густина на населеност:  6.000/km²

sangaj-782x281

7.       Мумбај, Индија

Број на жители: 23.265.000
Површина: 881 km²
Густина на населеност:  26.400/km²

8.       Њујорк, САД

Број на жители: 21.575.000
Површина: 11.875 km²
Густина на населеност:  1.700/km²

9.       Пекинг, Кина

Број на жители:  21.250.000
Површина: 4.144 km²
Густина на населеност:  5.100/km²

10.   Сао Пауло, Бразил

Број на жители: 21.100.000
Површина: 3.043 km²
Густина на населеност:  6.900/km²

11.  Мексико Сити, Мексико

Број на жители: 20.565.000
Површина: 2.370 km²
Густина на населеност:  8.700/km²

meksiko-siti-782x261

12.   Гуангжу, Кина

Број на жители: 19.965.000
Површина: 3.820 km²
Густина на населеност:  5.200/km²

13.   Дака, Бангладеш

Број на жители: 17.425.000
Површина:368 km²
Густина на населеност:  47.400/km²

14.   Осака-Кобе-Кјото, Јапонија

Број на жители: 17.165.000
Површина: 3.238 km²
Густина на населеност:  5.300/km²

15.   Москва, Русија

Број на жители:  16.855.000
Површина: 5.698 km²
Густина на населеност:  3.000/km²

moskva-782x440

16.   Каиро, Египет

Број на жители:  16.545.000
Површина:1.917 km²
Густина на населеност:  8.600/km²

17.   Бангког, Тајланд

Број на жители: 15.975.000
Површина: 3.043 km²
Густина на населеност:  5.200/km²

18.   Лос Анџелес, САД

Број на жители: 15.620.000
Површина: 6.299 km²
Густина на населеност:  2.300/km²

19.  Буенос Аирес, Аргентина

Број на жители: 15.520.000
Површина:6.299 km²
Густина на населеност:  2.300/km²

20.   Калкута, Индија

Број на жители: 15.095.000
Површина: 1.347 km²
Густина на населеност:  11.200/km²

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top