Насловна / Вести / 16 светски метрополи со ортогонална мрежа на улици

16 светски метрополи со ортогонална мрежа на улици

Постојат докази дека тесните улици датираат уште од античко време, а некогашните тесни патишта во таков систем на раскрсници под прав агол, денес се заменети со широки булевари и авении, како и плоштади, паркови и друго урбано ткиво на градовите. Во секој случај, овој систем на организација на населбите, а потоа и на градовите, укажува на претходно добро дизајниран урбанистички план.

gradovi

Денес, ортогоналната улична мрежа е најчеста во градовите со претежно рамни подрачја, но има и примери каде планот претрпе одредена модификација за да се прилагоди на ридскиот пејзаж, пишува ArchDaily. Измените можат да се применат на други специфични категории на секој град, така што секој од следните 16 примери има своја варијација на ортогоналната мрежа на улици.

Одличните фотографии се благодарение на дроновите од @maxartechnologies.

Барселона, Шпанија

gradovi1

Авола, Италија

gradovi2

Бело Хоризонте, Бразил

gradovi3

Атина, Грција

gradovi4

Сан Франциско, САД

gradovi5

Гвадалахара, Мексико

gradovi6

Кали, Колумбија

gradovi7

Лион, Франција

gradovi8

Галвестон, САД

gradovi9

Валенсија, Шпанија

gradovi10

Ла Плата, Аргентина

gradovi11

Стокхолм, Шведска

gradovi12

Мексико Сити, Мексико

gradovi13

Њујорк, САД

gradovi14

Казабланка, Мароко

gradovi15

Елче, Шпанија

gradovi16

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top