Насловна / Вести / 11 градоначалници од регионот потпишаа ЕУ декларација за транзиција кон ерата без јаглен

11 градоначалници од регионот потпишаа ЕУ декларација за транзиција кон ерата без јаглен

Група од 41 градоначалник од 10 региони на јаглен во Европа, вклучувајќи и 11 градоначалници од регионот, односно од Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Црна Гора и Романија, потпишаа декларација за поддршка на транзицијата кон ерата без јаглен. Покрај градоначалниците од ЕУ членките, како Германија, Словачка, Чешка, и Полска, интересно е дека се најдоа и градоначалници од две земји кои не се членки – Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Со оглед на залжбите на новата претедателка на Европската Комисија за постигнување на климатски неутрална Европа до 2050 година, идејата е да им се помогне на регионите со енергетски капацитети на јаглен во реструктурирање на економијата. За таа цел, таа планира формирање на посебен фонд за транзицијата, наречен Just Transition fund.

justtransition1

justtransition2

justtransition3

Еден коментар

  1. А нашини градоначалници на Битола и Кичево? Хибернираат, и чекаат субвенции за инвертори??

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top