Насловна / Вести / Книга „Советските метро станици“

Книга „Советските метро станици“

По неговата најпродавана книга „Советските автобуски станици“, канадскиот фотограф, Christopher Herwig, издаде книга завршувајќи подземна експедиција – фотографирајќи ги станиците на секоја мрежа од метрото во поранешниот СССР.

1

Најновата книга на Herwig, „Советските метро станици“ го документира ова богатство на различна архитектура.

8

Посетата на било која од десетината метрото мрежи, изградени низ Советскиот Сојуз помеѓу 1930-тите и 1980-тите години, остава без здив.

2

3

Овие станици се уметничко дело – фузија на скулптура, архитектура и уметност што ги комбинира византиските, средновековните, барокните и конструктивистичките идеи и придонесуваат на основната идеја во периодот кога се правени, јавнот транспорт е достапен на сите, а во исто време е луксузен, авторски и претставува уметност.

Avtovo, St Petersburg.jpg.1200x800_q90

4

„Советските метро станици“ го документира ова богатство од екстремни мермери, изобилство од лустери до футуристичко минималистичка слава.

6

7

Herwig ги снима елементите кои го сочинуваат ова единствено советско искуство: неон, бетон, ескалатори, натписи, мозаици и скулптуи, сите се комбинираат за да ја создадат живописната и незаборавна мапа на советското метро.

Ulduz
Книгата содржи и есеи од водечкиот архитектонски и политички писател Owen Hatherley.
„Советските метро станици “ може да се купи онлајн на http://fuel-design.com и https://www.amazon.com.

5 228-229.jpg.1200x800_q90

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top