Насловна / Вести / Четири од пет електрани на јаглен во Европа, работат со загуба

Четири од пет електрани на јаглен во Европа, работат со загуба

„Четири од пет електрани на јаглен во Европската Унија се загубари, па оваа година би можеле да се соочат со вкупна загуба од 6,6 милијарди евра“, известува иницијативата Carbon Tracker. Carbon Tracker ги анализирал економичноста на работењето на секоја од овие електрни во ЕУ, и утврдил дека 79% од нив работат со загуба. „Производителите на електрична енергија од јаглен во ЕУ губат силни пари бидејќи не можат да се натпреваруваат со поефтиното производство од обнвливците. Креаторите на политики и инвеститорите треба полека да се подготвуваат за укинување на јагленот најдоцна до 2030 година“ изјавил  Matt Gray, коавтор на анализата на  Carbon Tracker.  Според извештајот, најголема загуба трпи германски RWE, која за оваагодина изнесува 975 милиони евра, или 6% од пазарната капитализација. На оваа листа се исто така и групациите од Чешка и Грција, додека постројките во Полска се меЃу ретките кои работат со добивка, поради високите субвенции кои ги добиваат.

To match feature USA-UTILITIES/SOUTHERN

coalpower2

coalpower3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top