Насловна / Вести / 100 милиони фунти за намалување на емисиите на јаглероден диоксид во Шкотска

100 милиони фунти за намалување на емисиите на јаглероден диоксид во Шкотска

Шкотската влада најави финансирање од 100 милиони фунти за да им помогне на јавните тела, вклучително и NHS, да ги намалат емисиите на јаглероден диоксид.

1 (2)

Новото финансирање е проектирано да им помогне на јавните тела да реализираат понатамошни инвестиции во мерки за подобрување на енергетската ефикасност и инсталирање топлински системи со ниска или нула јаглеродна топлина во зградите.

“Тековната криза на трошоците за живот и проблемите со енергетската безбедност предизвикани од нелегалната инвазија на Украина од страна на Русија го оправдуваат спроведувањето на нашата визија за подобрување на енергетската ефикасност низ домовите и зградите во Шкотска“, вели министерот за згради со нула јаглерод, Патрик Харви.

1 (5)

Последната анализа покажува понатамошни позитивни чекори што се преземаат од страна на јавниот сектор, а ова финансирање ќе помогне да се забрза акцијата во клучните години што следат, а истовремено да се реализираат заштеди на енергија кои можат да се реинвестираат во важни јавни услуги. Болницата NHS Balfour е првата целосно електрична здравствена установа за акутни услуги во Шкотска.

1 (1)

Зелената електрична енергија се обезбедува со низа соларни фотоволтаични ќелии, кои напојуваат ниско-енергетско LED осветлување и високофреквентно флуоресцентно осветлување со ниски загуби во клиничките области, со софтвер за контрола на осветлувањето кој управува со побарувачката според нивоата на зафатеност. Ткаенината и компонентите на зградата придонесуваат за намалена побарувачка на енергија поради изолационите својства, високите градежни стандарди и топлинската ефикасност.

1 (3)

1 (4)

АВТОР САЊА ВЕЛКАКОВА

Испрати коментар

Scroll To Top