Насловна / Вести / Webuild воведува робот кој истражува тунели

Webuild воведува робот кој истражува тунели

Компанијата Webuild и нејзината швајцарска подружница CSC Costruzioni го завршија тестот на прототип на робот дизајниран да врши истражувачки инспекции. Аксел – електрифицирано возило за автономно истражување – се користи за прелиминарна инспекција на локацијата Ничи Ла Мадалена на италијанската страна на проектот за базниот тунел Торино-Лион.

1 (3)

Тунелот се гради во име на клиентот Tunnel Euralpin Lyon-Torin (Telt), француско-италијански јавен ентитет одговорен за развој и управување со железница со голема брзина и капацитет под Алпите.

1 (2)

Аксел има за цел да ја подобри безбедноста на работниците вклучени во ископувањето на основниот тунел Торино-Лион. Роботот со далечински управувач може да ги прегледа атмосферските услови на тунелот каде што потенцијалните ризици се непознати.

1 (1)

Аксел е опремен со камери, сензори, комуникациски антени, кои овозможуваат собирање и анализа на податоци за атмосферата за да се идентификуваат областите каде работниците можат да работат безбедно. Може да се контролира од далечина до два километри. Работата што треба да се изврши на локацијата Ничи Ла Мадалена е дел од подготовките за ископување на основниот тунел, кој ќе биде долг 65 километри.

1 (4)

АВТОР: Сања ВЕЛКАКОВА

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top