Насловна / Вести / Во тек е изградбата на најголемата европска хидроцентрала – Дњестар, Украина

Во тек е изградбата на најголемата европска хидроцентрала – Дњестар, Украина

Во тек е изградбата на нова хидроелектрана во Украина, која ќе биде најголема во Европа. Лоцирана на реката Дњестар, истомената електрана ќе има капацитет од 2268MW, по што ќе биде и шеста наголема хидроелектрана во светот.  Точната вредност на инвестицијата не е позната на јавноста. Владата се гордее со оваа инвестиција, и истакнува дека 80% од опремата потекнува од украински производители. На проектот ќе бидат ангажирани околу 1000 градежни работници, а во оперативната фаза електраната ќе обезбеди 400 нови вработувања.

Dniester1

dniester2

dniester3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top