Насловна / Архитектура / Во порите на идентитетот на аргентинската држава

Во порите на идентитетот на аргентинската држава

Поттикнат од личен порив за документирање на пејзажи и локални градби во регионот Пампас во Аргентина, архитектот Франко Касача претставува еден од добро познатите типични аргентински рурални наративи во полињата „тапера“. Зелените пространства наречени „тапери“,во градот Фирмат, се едноставни, рудиментирани и привремени живеалишта кои со текот на времето и промените во земјоделската и сточарската активност останаа во состојба на детериоризираност.

2-copy-1

Земјините „тапери“ се дел од историското и културното наследство на Аргентина, поради што почнуваат да се заштитуваат, конзервираат и обновуваат. Процес во кој Франко Касача интервенира како привремен патеписец на градителските традиции. Овие елементарни структури, вообичаено изградени од тула, се симболи на аргентинскиот рурален живот, поради што се важни во процесот на продирање во историјата и идентитетот на земјата.

4-copy-1 1-copy-1

Многу тапери исто така имаат симболично и емотивно значење за локалните заедници, бидејќи тие се дел од нивниот пејзаж и културно наследство, па затоа треба да се зачуваат не само поради нивната архитектура, туку и поради нивната способност да сведочат како сегменти во културната меморија на земјоделските заедници.

Руралниот егзодус во урбаните средини, напуштањето на традиционалните земјоделски практики и недостатокот на одржување придонесоа за влошување на овие структури, кои сега се борат да опстанат.

Затоа, зачувувањето на овие структури оди подалеку од архитектонската конзервација, опфаќајќи ги и аспектите на идентитетот и културните корени. Накратко, теренските тапери во Аргентина претставуваат предизвик и можност за зачувување и славење на богатата рурална историја на земјата. Преку напорите за зачувување и реставрација, дека овие градби ќе продолжат да ја раскажуваат приказната за животот во зелените пространства за идните генерации.

6-copy-1 5-copy-1

Испрати коментар

Scroll To Top