Насловна / Арт и дизајн / Во Музејот на град Скопје изложба „Скопски материјални и духовни проблесоци“

Во Музејот на град Скопје изложба „Скопски материјални и духовни проблесоци“

На 07.05.2019 година, Музејот на град Скопје ќе се претстави во Панорамскиот музеј на освојувањето на градот Бурса 1326 (Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi) во Бурса, Р. Турција со изложбата „Скопски материјални и духовни проблесоци“ од авторите Драгица Живкова и м-р Игор Кузманоски и г-дин Климе Коробар како нејзин комесар. Изложбата „Скопски материјални и духовни проблесоци“ се состои од 33 паноа со фотографски прикази на артефакти од средновековниот и турскиот период кои се во сопственост на музејот, а кои потекнуваат од поширокиот простор на Скопската тврдина и чаршија.

111
Стручниот тим кој работеше на подготовката на изложбата се заложи, преку креативни композициски визуелизации на вредните артефакти со кои располага, да ги прикаже и потенцира реалните повеќевековни животни и културни паралели кои постојат помеѓу Балканот, прикован на половина пат меѓу Европа и Ориентот, и малоазиска Турција.
Изложбата финансиски е поддржана од Град Скопје, а се реализира и во соработка со Културно Информативниот Центар на Република Северна Македонија во Истанбул, Р. Турција. Изложбата во музејот ќе биде отворена за посетителите до 07.06.2019 година.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top