Насловна / Архитектура / Во МСУ отворена изложбата „PRE/FABRIC“

Во МСУ отворена изложбата „PRE/FABRIC“

Во Музејот на современа уметност во Скопје вчера се отвори изложбата PRE/FABRIC. Изложбата е проект на архитект Милан Мијалковиќ и Катарина Урбанек од Австрија. Проектот ја истражува историјата и трансформацијата низ годините на монтажните куќи „бараки“, донирани на Скопје од разни земји од светот во знак на солидарност по катастрофалниот земјотрес.

4H5A9593
„PRE/FABRIC“ трага по приказните на куќите во ова малку истражувано поглавје од историјата на главниот град на Македонија. Проектот ја разгледува историјата на градбите на шест куќи и искуството на домаќините од животот во нив. Преку начинот на кој ги користеле објектите низ годините и оптимално ја приспособиле нивната структура заради задоволување на личните потреби. „Бараки“ во кои повќе генерации се снаоѓале на разни начини со доградување, надградување и пренамена на простори и го организираат своето живеење.

4H5A9558

Изложбата се состои од фотографии на „бараките“ и нивниот простор за живеење изменет со тек на годините, елементи од бараките, врати, преградни панели, делови од кровна конструкција, салонит за покривање, и документи кои се однесуваат на монтажните градби. Решенија за доделување на „бараките“, молба од граѓани за добивање бараки, решенија за одобрени кредити на 40 години со 1% камата (во меѓувреме се случија огромни инфлации) итн.

4H5A9559
За жал денес голем дел од тие бараки со новите ДУП-ови се или продадени за големи пари или претворени во станбени згради изградени на постојната инфраструктура предвидена пред 50 години за истите тие монтажни куќи.

4H5A9561

4H5A9582

4H5A9585

4H5A9586

4H5A9592

4H5A9579

4H5A9581

4H5A9560

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top