Насловна / Вести / Во Кина се наоѓаат две третини од вкупната должина на брзи пруги во светот

Во Кина се наоѓаат две третини од вкупната должина на брзи пруги во светот

Вкупната должина на железнички пруги за големи брзини во Кина, достигнала 37.900 километри на крајот на 2020 година. Тоа е 2.900 километри повеќе во однос на претходната година. Вкупната должина на сите железнички пруги во Кина заклучно со 2020 година изнесува 146.300 километри, а за оваа година се планира проширување на мрежата за околу 3.700 километри. Должината на железнички пруги за големи брзини во Кина опфаќа две третини од вкупната должина на пруги за брзи возови во светот, се истакнува во Белата книга под наслов „Долгорочен развој на кинескиот сообраќај“ која е објавена во декември 2020 година.

A high-speed train travelling to Guangzhou is seen running on Yongdinghe Bridge in Beijing

chinahsrail2

chinahsrail3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top