Насловна / Вести / Во Франција се забранува пластично пакување за овошје и зеленчук

Во Франција се забранува пластично пакување за овошје и зеленчук

Од следната година, околу 30 видови овошје и зеленчук, како краставици, компири, модри патлиџани, јаболка и портокали, ќе се продаваат во Франција исклучиво без пластична амбалажа.

Francija

Со новата забрана за пластична амбалажа за пакувања со тежина помала од 1,5 килограми, француската влада продолжува да го намалува количеството пластичен отпад. Според проценките, во моментов дури 37 отсто од овошјето и зеленчукот во француските продавници се продаваат спакувани во пластична амбалажа, а се очекува воведувањето на нивната забрана значително да го намали создавањето отпад. Звучи неверојатно, но станува збор за повеќе од милијарда пластични пакувања годишно.

Останатите залихи на овошје и зеленчук во пластична амбалажа ќе можат да се продаваат уште шест месеци од влегувањето во сила на новата забрана, која постепено ќе се проширува на се повеќе и повеќе видови производи. Конечната забрана за продажба на овошје и зеленчук во пластична амбалажа ќе стапи на сила во 2026 година.

Francija2

Франција беше меѓу првите што воведе забрана за лесни пластични кеси за еднократна употреба уште на 1 јули 2016 година. Дотогаш, дури пет милијарди од нив се дистрибуираа на касите на француските продавници секоја година, додека уште 12 милијарди кеси со дебелина на ѕидот до 15 микрони се користеа за пакување овошје и зеленчук. Поради исклучително штетните ефекти врз животната средина, лесните пластични кеси се забранети со Законот за зелен енергетски транзициски раст (усвоен на 17 август 2015 година), и бесплатна дистрибуција и плаќање, на сите продажни места во земјата. Исто така, треба да споменеме дека забраната за вреќи со дебелина на ѕидот до 15 микрони стапи во сила во јануари 2017 година.

По забраната за лесни пластични кеси, Франција стана првата земја во светот што забрани пластични чаши и чинии од 1 јануари 2020 година, иако некои големи француски трговски ланци, како што се Карфур и Леклер, почнаа да ја применуваат практиката многу пред тоа.

Francija1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top