Насловна / Вести / Во Федерацијата Босна и Херцеговина, на сила забрана за изградба на мали хидроцентрали

Во Федерацијата Босна и Херцеговина, на сила забрана за изградба на мали хидроцентрали

Во Федерацијата Босна и Херцеговина (БиХ), од минатиот четврток веќе е на сила забраната за изградба на мали хидроцентрали со инсталирана моќност до 10MW. Домот на народи на Парламентот ан Федерацијата ја потврди одлуката на Застапничкиот дом, со што и формално правно на сила стапи оваа забрана. Одлуката е регулирана со усвојување на измените и дополнувањата на Законот за електрична енергија во Федерацијата, кој предвидува забрана за планирање  и изградба на нови мали хидроцентрали во овој ентитет на БиХ. Оваа историска одлука е резултат на притисокот ан јавноста и десетгодишната борба на активистите во бројни локлани заедници кои одлучно се спротиставија на изградбата на мали хидроцентрали.

mhec1

mhec2

 

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top