Насловна / Архитектура / Villa Calm со триаголен базен во Техеран

Villa Calm со триаголен базен во Техеран

Сместена во живописната област Lavasan во Техеран, куќата Villa Calm се појавува како светилник на модерната архитектура, вешто проектирана од бирото Ufo Studio.

Под водство на реномираниот архитект Бахман Бехзади, оваа вила е сместена среде пространа градина од 3200 квадратни метри, која нуди засолниште и бегство од забрзаниот градски живот.

Самата вила се простира на површина од 520 квадратни метри на два внимателно испланирани ката. Во приземјето се сместени главните заеднички простори, проектирани за беспрекорна интеракција и функционалност. Додека на првиот кат, ве пречекуваат пространи спални соби, секоја проектирана да обезбеди приватност со максимална удобност.

Единствен аспект на проектот на Villa Calm е нејзиното централно позиционирање во градината и опкружувањето со природа од сите страни. Оваа поставеност не е само естетска, туку и стратешка, во согласност со локалните стандарди за градба кои изискуваат отвори од сите четири страни. Ваквиот распоред обезбедува доволно природна светлина и нуди непречен поглед на бујната околина.

Топографијата на локацијата претставува релативно стрмна падина, што проектантскиот тим ја претворил во креативна предност. Главниот дел од вилата се наоѓа на падината, овозможувајќи им на станарите да уживаат во погледот од возвишувањето. Од друга страна, влезот и базенот се паметно интегрирани во самата падина, подобрувајќи ја и функционалноста и естетиката на вилата.

Оваа промислена интеграција со пејзажот гарантира дека Villa Calm не е само место за живеење, туку и платформа за набљудување и восхитување на убавината на Lavasan. Внимателното разгледување на падот на теренот, исто така, ја покажува посветеноста на Ufo Studio за еколошки свесен дизајн, минимизирајќи го нарушувањето на теренот со максимизира естетската привлечност.

Предвидена да се заврши оваа година, Vila Calm не е само привремена градба, туку и постојан елемент во архитектонскиот пејзаж на Техеран. Проектот ветува долговечност и издржливост, со цел да остане централен дел од регионот Lavasan за генерациите што доаѓаат.

 

Ufo Studio и архитектот Бахман Бехзади повторно поставија високи стандарди за станбено проектирање во Техеран со проектот Vila Calm, комбинирајќи ја функционалноста со врвниот дизајн на една од најмирните локации во градот.

 

Испрати коментар

Scroll To Top