Насловна / Вести / Ветродрво – решение за производство на енергија во урбаните средини

Ветродрво – решение за производство на енергија во урбаните средини

„Метални стебла“ на кои се монтирани мали ветерни турбини, налик на листови, можеби е решение за производство на „зелена“ енергија во урбаните средини. Ваква технологија е веќе креирана од страна на компанијата New World Wind, а решението носи назив Aeroleaf. Притоа развиени се неколку варијанти на системи за производство ан електрична енергија кои ја имитираат природата: WindBush, WindTree, WindPalm и WindFlower.

aeroleaf2

aeroleaf3

Овие микротурбини не треба да се поврзуваат на мрежа, туку обезбедуваат енергија ан самата локација, Бојата ан стеблата и листовите може да се прилагоди, како и нивната височина. Стеблата се високи пет до десет метри високи, па нема опасност за птиците како кај големите евтерни турбини. Освен тоа, микротурбините не генерираат бучава. Еден Aeroleaf може да произведе до 1MWh енергија годишно, при брзина на ветерот од 12m/s. Можни се и хибридни решенија, при што на стеблото с епоставени и микротурбини и соларни панели.

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top