Насловна / Архитектура / „Вау! Германија!“ – циркуларен павилјон без отпад на Експо 2025 година

„Вау! Германија!“ – циркуларен павилјон без отпад на Експо 2025 година

Лабораторијата за визионерска архитектура (LAVA) со седиште во Берлин неодамна го откри проектот на германскиот павилјон за претстојниот Експо 2025 во Осака. Истакнувајќи ја темата на циркуларната економија, проектот е наречен „Wa! Doitsu!“, што во превод од јапонски би значело „Вау! Германија!”

Павилјонот ги истражува концептите фокусирани на сиркуларноста, презентирајќи го и „терминолошкиот врв на дискусијата за одржливост“. Фокусиран на враќање на своите потрошени добра во економскиот циклус, постигнување нула отпад и минимизирање на потрошувачката на ресурси, темата на павилјонот е видлива низ целиот дизајн.

Архитектурата и просторниот дизајн на павилјонот користат седум кружни дрвени структури кои, дури и на прв поглед, ја нагласуваат темата на циркуларноста.

Спојувајќи ја природата и технологијата, проектот ја комбинира биосферата со техносферата, се со цел да пружи искуствено посети.

Дополнително, дизајнот вклучува два цилиндрични објекта во кои ќе бидат сместени изложбени и угостителски простори.

Комбинирање на циркуларноста со животното искуство

Проектот има за цел да илустрира како идната архитектура и урбаниот развој можат да ги комбинираат циркуларноста и животното искуство, интегрирајќи ја природата и изградената средина во „затворени материјални циклуси“.

Целта е да се комбинираат архитектура, пејзаж и изложбени програми во едно холистичко искуство, нагласувајќи ја циркуларната иднина.

Германскиот павилјон за Експо 2025 во Осака конципиран е како прототип за пренамена и повторна употреба на структурите.

Со целосно циркуларна структура, изградена од рециклирани материјали, проектот користи клучни елементи на одржлив дизајн за да го објасни концептот.

Од 13 април до 13 октомври 2025 година

Експо во Осака, кој започнува на 13 април 2025 година и ќе трае шест месеци, се очекува да привлече милиони посетители.

Овој меѓународен настан е еден вид „melting pot“ за новите технологии, производи и разговори за изградената средина.

Испрати коментар

Scroll To Top