Насловна / Арт и дизајн / Уметничкиот институт во Чикаго споделува илјадници бесплатни слики

Уметничкиот институт во Чикаго споделува илјадници бесплатни слики

Дигиталната библиотека на Уметничкиот институт на Чикаго содржи над 40.000 датотеки кои може да се преземат бесплатно тука.

Институтот има колекција од над 300.000 уметнички дела и историја која се протега од 19 век (основан е од Џорџ Армур во 1879 година). Таа е една од најважните и најрелевантни уметнички институции во САД– заедно со Метрополитен музејот во Њујорк и Музеј на убави уметности во Бостон. Колекцијата вклучува дела од локални и интернационални уметници од рано и модерно време. Истакнати парчиња уметност вклучуваат дела на уметници од италијански, фламански, холандски и шпански школи.

Додека многу музеи и галерии веќе дигитализираа дел, ако не и сите нивни постојани колекции, Институтот за уметност во Чикаго го направи ова неодамна. Нивната дигитална библиотека им овозможува на корисниците да истражуваат и преземаат висококвалитетни слики на уметнички дела од нивната колекција.

Уметничкиот институт во Чикаго е меѓу бранот институции кои нè повикуваат да го цениме нивното културно наследство преку нашите компјутери или телефони.

c2

Клод Моне (1900–1903) -  Зградата на парламентот во Лондон

И покрај тоа што може да се најдеме илјадници километри далеку од „Неделно попладне на островот Ле Гранд Жат“ на Сера, можеме да ги цениме сите точки што ја сочинуваат оваа слика додека мирно го проучуваме делото со големо внимание.

c1

Жорж Пјер Сера (1884–1886) – Неделно попладне на островот Ле Гранд Жат

Пристапот до колекцијата не е ограничен со време на отворање и затворање, ниту мора да се чека во ред за да влеземе или да чекаме некој што стои пред нас да се тргне од видикот. Овие дела се наши за да ги цениме кога и каде ни одговара.

c3

Гуадалупе Посада (1944) – Калавера на Франциско Мадеро, од Калавера Мадериста

c4

Густав Каилбот (1877) – Врнежлив ден на париските улици

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top