Насловна / Архитектура / Топ 10 придобивки од BIM во градежништвото

Топ 10 придобивки од BIM во градежништвото

BIM е тема на разговор во архитектонската, инженерската и градежната индустрија веќе неколку години. Сепак, и покрај сите разговори, има многу конфузија околу BIM во градежништвото и како тој може да им помогне на изведувачите. Една вообичаена заблуда е дека BIM е само технологија или дека се однесува само на 3D дизајн (иако 3D моделите се навистина во сржта на BIM). BIM е всушност процес на креирање и управување со сите информации за еден проект, што доведува до резултат познат како моделирање на информации за градба (Building Information Modeling), кој содржи дигитални описи за секој аспект од физичкиот проект.

Иако BIM е главно поврзан со проектирање и претконструкција, секоја фаза од животниот циклус на проектот има апсолутно корист од него, дури и по завршувањето на изградбата. Моделирањето на информациите за градба овозможува проектите да се градат виртуелно пред да се изградат физички, елиминирајќи многу од неефикасностите и проблемите што се појавуваат во текот на градежниот процес.

Ова се 10-те најголеми придобивки на BIM во градежништвото:

1. Подобрете ја соработката и комуникацијата на лице место

1

Дигиталните BIM модели овозможуваат споделување, соработка и верзионирање што цртањето на хартија не го овозможува. Со алатките базирани на Cloud (облак), како што е Autodesk BIM 360, соработката во BIM може беспрекорно да се одвива во сите дисциплини во рамките на проектот. Екосистемот на BIM 360 им овозможува на тимовите да споделуваат проектни модели и да го координираат планирањето, обезбедувајќи дека сите чинители во дизајнот имаат увид во проектот.

Пристапот во CLOUD (облак), исто така, им овозможува на проектните тимови да ја однесат канцеларијата на терен. Со апликации како што се алатките BIM 360 на Autodesk, тимовите можат да ги прегледуваат цртежите и моделите на лице место и на нивните мобилни уреди, осигурувајќи дека имаат пристап до ажурирани информации за проектот во секое време.

2. Проценка на трошоците базирани на модел

2

Многу фирми од областа на архитектурата и градежништвото сфаќаат дека раното вклучување на проценителите во фазата на планирање овозможува поефективна проценка на трошоците за изградба, што има доведено до пораст на проценката на трошоците базирани на модели (исто така познато како 5D BIM). Користењето на алатките на BIM, како што се Autodesk Revit и BIM 360 Docs, ја автоматизира задачата што одзема многу време за квантифицирање и вклучување на трошоците, дозволувајќи им на проценителите да се фокусираат на фактори со поголема вредност, како што се идентификување на конструктивни склопови и факторинг ризици.

3. Визуелизирајте проекти во претконструкција

3

Со користење на BIM, можете да го планирате и визуелизирате целиот проект за време на претконструкцијата, пред лопатата да удри во земја. Симулациите за искористување на просторот и 3D визуелизациите им овозможуваат на клиентите да видат како ќе изгледа просторот, нудејќи можност за правење промени пред почетокот на изградбата. Ако имате подобар преглед од почеток, се минимизираат скапите промени кои одземаат многу време подоцна.

4. Подобра координација и откривање на судири

4

BIM ви овозможува подобро да ги координирате изведувачите на градежно-занаетчиските работи и подизведувачите, откривајќи какви било механички, електрични и водоводни, внатрешни или надворешни судири пред да започне изградбата. Дали електричните цевки ќе се судрат со челична греда? Дали вратите имаат доволно простор? Со Autodesk BIM 360 Glue може да избегнете судири со автоматско откривање на судири.

Намалете ја потребата за повторно работење на истата работа од почеток на која било работа да работите со избегнување на судири. Со BIM, имате можност да планирате веднаш пред да градите на лице место. Можете да избегнете промени во последен момент и непредвидени проблеми со тоа што ќе овозможите лесно прегледување и коментирање низ повеќе дисциплини.

5. Намалете го ризикот и намалете ги трошоците

5

Една студија на McKinsey покажа дека 75% од компаниите кои го усвоиле BIM пријавиле позитивни приноси на нивните инвестиции. Но, BIM може да ви заштеди пари на огромен број начини ако знаете како да го искористите тоа. Поблиската соработка со изведувачите може да доведе до намалување на премиите за ризик на проектите, пониски трошоци за осигурување, помалку вкупни варијации и помалку можности за барање отштети. Подобриот преглед на проектот пред да започне овозможува повеќе префабрикување и го намалува отпадот од неискористените материјали. Трошоците за работна сила потрошени за работа на документацијата, како и недоразбирањата се намалени. Многу компании користат BIM и градежни технологии за да ги намалат трошоците и да го намалат ризикот.

Со постојано зголемување на бројот на членови на тимот кои користат проектни податоци, соработката во реално време и единственото складиште за документи, како што е BIM 360 Docs, го намалува ризикот од тоа компанијата да користи застарени информации. Да се осигураме дека вистинските информации се достапни во вистинско време е од суштинско значење за завршување на успешен и квалитетен проект.

6. Подобрено правење распоред и планирање/секвенционирање

6

На ист начин како што многу од овие поволности заштедуваат пари, тие заштедуваат и време со намалување на времето на проектните циклуси и елиминирање на пречките во правење на распоред и планирање при изградба. BIM овозможува дизајнот и документацијата да се прават во исто време, за документацијата да може лесно да се менува и да се прилагоди на новите информации како што се условите на локацијата. Распоредот може да се планира попрецизно и исто така точно да се искомуницира, а подобрената координација помага проектите да се завршат навреме или дури и порано.

7. Зголемена продуктивност со префабрикација

7

Податоците од BIM може да се користат за моментално генерирање производствени цртежи или бази на податоци за производствени цели, што овозможува зголемена употреба на префабрикување и модуларна конструктивна технологија. Со дизајнирање, детализирање и градење надвор од локацијата во контролирана средина, можете да го намалите отпадот, да ја зголемите ефикасноста и да ги намалите трошоците за работна сила и материјали.

8. Подобра безбедност на градилиштата

8

BIM може да помогне да се подобри безбедноста на градбата со прецизно одредување на опасностите пред тие да станат проблеми и да ги избегне физичките ризици со визуелизирање и планирање на логистиката на локацијата предвреме. Визуелната анализа на ризик и проценките на безбедноста може да помогнат да се зголеми безбедноста во текот на извршувањето на проектот.

9.  Севкупно правете подобри градби

9

Зголемената доверливост на координираниот модел директно води до поголем квалитет на градбата. Со споделување на заеднички BIM алатки, поискусните членови на тимот работат заедно со градителите низ сите фази на проектот, обезбедувајќи подобра контрола врз техничките одлуки околу реализирањето на дизајнот. Оптималните начини за изградба на проект може да се тестираат и изберат на почетокот на проектот, а структурните недостатоци може да се идентификуваат пред изградбата. Со употреба на визуелизации, може полесно да се избере подобра дизајнерска естетика, како што е моделирање на протокот на природна светлина во зграда. Потоа, за време на изградбата, технологијата за снимање реалност во даден момент може да се искористи за да се подобри точноста на она што се моделира.

10.  Унапредете го управувањето со објектите и зајакнете го предавањето на зградите

10

Информациите во моделот исто така го подобруваат функционирањето на градбата по завршувањето на изградбата, обезбедувајќи рентабилност по завршувањето на проектот. Користејќи градежен софтвер, точната, постојана дигитална евиденција на информации за градбата е важна за управувањето со објектите и реноваторите за целиот животен циклус на градбата. Податоците може да се испратат во постоечкиот софтвер за одржување на градбата за употреба после населување. Користејќи алатка како што е BIM 360 Ops на Autodesk, изведувачите можат да го трансформираат предавањето на зградата со поврзување на податоците од BIM генерирани за време на дизајнот и изградбата до ставање на градбата во функција.

Моделирањето на информациите за градбите стана непроценливо корисна алатка со изобилство на придобивки за градежната индустрија. Проектите кои користат BIM имаат поголеми шанси за успех и ја максимизираат ефективноста за секоја фаза од животниот циклус на проектот и понатаму во текот на користењето на градбата.

Screenshot 2023-05-09 122504

www.smartsolutions.com.mk
Извор: Autodesk (https://bim360resources.autodesk.com/connect-construct/top-10-benefits-of-bim-in-construction)

*Комерцијален текст

 

Испрати коментар

Scroll To Top