Насловна / Архитектура / Типична грчка куќа во модерен дух

Типична грчка куќа во модерен дух

Бела куќа, како оние на Санторини, е инспирација за оваа куќа, која е украсена во согласност со 21 век.

kuka
Класична приказна. Француска двојка се вљуби во грчкиот остров Сифнос, па решија, што друго, да ја изградат својата куќа за одмор токму таму. Во тоа им помогна атинското архитектонско студио a_2_architects, кое дизајнираше куќа на падината на островот со зачудувачки поглед на Егејското Море.

kuka5
Локацијата ориентирана кон североисток ја услови организацијата на просторот, како и неговата форма, која е во традиционалниот дух на архитектонското наследство на Кикладите – тоа е бела кубна куќа како онаа на Санторини. Сепак, иако ова е типична грчка куќа, таа е украсена во согласност со 21 век.

kuka1
Комплексот од различни коцки во бела завршница или во камен, е замислен како систем од различни волумени што хармонично се вклопуваат во околниот терен, пишува Designboom. Кубните простори се прошируваат на места со перголи, кои ги поврзуваат внатрешноста и надворешноста на куќата.

kuka2
Волумените се поврзани на различни нивоа со патеки, тераси, камени sидови и перголи, со што се воспоставува континуитет меѓу изграденото и пејзажот.

kuka7
Клиентите сакале внатрешноста, како и надворешноста, да биде минималистичка. Според нивното барање, дизајнирана е пространа дневна соба, како и голема кујна и трпезарија. Куќата содржи и четири спални соби, а во рамките на комплексот има и две сместувачки единици за гости.

kuka3
Широкиот влез води од влезната зона до главниот стан, како и до скалите што водат до пониското ниво каде се наоѓаат другите спални.
Со намера да се добие поголема приватност на двете сместувачки единици за гости, тие се организирани во северниот дел на парцелата, каде што исто така можат да уживаат во посебни отворени простори и прекрасни погледи.

kuka4
Високата камена коцка, во која се сместени дневната соба и трпезаријата, содржи и пергола, која делумно се потпира на карпата, со што се создава трпезарија и кујна на отворено.

kuka6
Во комбинација со цементни подови, фасадите од локален кршен камен, како и дрвените перголи и прозорските стакла, хармонично се мешаат со архитектурата на островот.
Во областа на надворешниот базен, може да се види употреба на мермер, што и дава на зградата одредена доза на елеганција, а дрвениот мебел во куќата ја дава целата неопходна топлина.

kuka7

kuka8

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top