Насловна / Вести / TANAP ќе започне со испорака на гас кон Европа во средината на април

TANAP ќе започне со испорака на гас кон Европа во средината на април

„Доколку работите се одвиваат според планираната динамика, Трансанадолискиот гасовод (TANAP) веќе идниот месец ќе биде подготвен за испорака на природен гас кон Европа“, велат од истоимениот конзорциум. Пробните испораки во Турција ќе започнат од 15ти април. Се работи за транспорт на природен гас од азербејџанското поле Шах Дениз до западните граници на Турција, низ Турција до Италија со гасоводот ТАP (Трансјадрански гасовод). Годишниот капацитет на TANAP изнесува 16 милијарди m, со можност за проширување на  31 милијарди m3.  Од почетните количини околу 6 милијарди mсе резервирани за Турција, а останатата количина ќе се испорачува во Европа.

tanap

Tanap 2

Tanap 1

 

[/mobileonly]

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top