Насловна / Вести / Светскиот фестивал на архитектура ги објави победниците во категоријата „Пејзаж – урбан контекст“

Светскиот фестивал на архитектура ги објави победниците во категоријата „Пејзаж – урбан контекст“

Светскиот фестивал на архитектурата (Тhe World Architecture Festival – WAF), најголемиот светски меѓународен архитектонски настан, ги објави победниците за 2021 година во категоријата „Пејзаж – урбан контекст“.

Во категоријата „Пејзаж – урбан контекст“ шест победници се натпреваруваат за признанието „Пејзаж на годината“.

Светскиот фестивал на архитектурата ќе се одвива како настан со пренос во живо, од 1 до 3 декември 2021 година во Лисабон. Дигиталниот настан на WAF во 2021 година ќе се состои од тридневни конференциски програми во живо, награди и придружни настани, со разговори на водечките светски архитектонски мислители и личности од индустријата, кои ќе се пренесуваат во живо исклучиво за делегатите на фестивалот.

њ_resize

Jeanne Gang, директорката на Studio Gang, Ben van Berkel, основачот на UNStudio, Peter Cook, Kirsten Lees од Grimshaw, David Green од Perkins+Will, Joanna Bacon од Allies and Morrison, главниот архитект на Москва, Сергеј Кузњецов, Ian Ritchie од Ian Ritchie Architects и други, ќе говорат на WAF 2021.

Победниците во категоријата „Пејзаж – урбан контекст“ ги претставуваат водечките светски архитектонски пракси, вклучувајќи ги Turenscape, S.D. Atelier Design & Planning, Одделот за култура и туризам – DCT ABU DHABI, Sasaki и Zaha Hadid Architects.

Во продолжение се шесте наградени проекти кои се во трка за победник.

Ревитализација на главниот брег на Казан во Русија, Turenscape

kazan_resize

Овој урбан пејзаж на брегот на реката Казањка се користи од десетици илјади луѓе дневно, проектот сега стана модел на урбана обнова, одржлив развој и социјална еднаквост во Русија.

Железница во Тајван, S.D. Atelier Design & Planning

tajvan_resize

Проектот претставува реновирање на предходно затворени железнички објекти во урбана рекреативна област со разновидни еколошки и културни обележја.

Masterplan Al Hosn, DCT Abu Dhabi, Одделот за култура и туризам – DCT ABU DHABI

abu_resize

Целта на мастерпланот за трансформација е Тврдината повторно да се воспостави како културно срце на градот со нов културен парк-пејзаж, вклучувајќи и конзервација на локацијата која ги опкружува историските градби.

Xuhui Runway Park во Кина, Sasaki

kina_resize

Некогаш главната писта на аеродромот Лонгхуа, локацијата е трансформирана во една покрај друга, јавна улица и линеарен парк, овозможувајќи вреден коридор на отворен простор кој ги опслужува градските објекти со голема густина и нуди прекупотребен рекреативен простор за соседните населби.

Niederhafen шеталиште покрај река во Германија, Zaha Hadid Architects

german_resize

Бариера за заштита од поплави вклучува градското шеталиште покрај реката, обезбедувајќи панорамски поглед на Елба и историското пристаниште. Надграденото речно шеталиште со должина од 625 метри е составен дел на модернизацијата и зајакнувањето на градскиот системот за заштита од поплави.

Al Fay Park во ОАЕ, SLA Architects

н

Нов урбан јавен со биодиверзитет од 27.500 квадратни метри во Обединетите Арапски Емирати, што е управуван од инклузивна природа, а не од култни згради.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top