Насловна / Архитектура / Студио проектирано како осамен простор за писател и режисер

Студио проектирано како осамен простор за писател и режисер

Остро обликувана линија на кровот на оваа куќа служела за дефинирање на разиграното студио што е изградено во мал двор во Лос Анџелес.

studio

Студиото е проектирано како осамен простор за создавање, идеален за работата на писателот и режисерот кој сакал да го евоцира минатото, но на исклучително модерен начин. Така, занемарените бараки во стрмниот заден дел од дворот биле претворени во објект од 45 квадратни метри, обоен целиот во бело, кој содржи само една просторија со бања. Сопственикот го користи како студио за пишување или повремен простор за гости. Објектот нормално има два одделни влеза – едниот од дворот, а другиот од улица, така што сопственикот може да покани клиенти или соработници без да мора да помине низ главната куќа.

studio1

Сепак, споменатата куќа не е најфасцинантниот дел од овој проект. Најкористено е таканареченото стрмно место, кое нуди одреден степен на одвојување од куќата на сопственикот. Заоблените прозорци и врати избегнуваат да гледаат во куќата со цел да се фокусираат на околните дрвја и небото, со што се создава чувство на бегство и потопување во природата. Наваленоста, исто така, го олеснила поставувањето на седишта пред влезната врата слично како во театар, овозможувајќи му на сопственикот да постави мали претстави во дворот, или да седи и да вежба со актерите.

studio2

Задниот дел на имотот е истакнат благодарение на надворешните скали што водат до кровот, од каде што може да се ужива во фантастичен поглед на градот. Овој дел од просторот наречен „сончалка“, неодоливо наликува на бродска палуба и на тој начин обезбедува интимно чувство за внатрешноста што делумно ја „нарушува“ светлината што минува низ густите гранки на околните дрвја.

studio3

studio4

studio5

studio6

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top