Насловна / Вести / Стари фотографии од Рим во 1890-тите

Стари фотографии од Рим во 1890-тите

Овие живописни слики во боја го прикажуваат секојдневниот живот и античките знаменитости на Рим во 1890-тите. Додека транспортот и инженерството го покажуваат првиот знак на современиот свет, Вечниот град сè уште го покажува своето славно минато.

www.rarehistoricalphotos.com

Колосеум

Старите фотографии прикажуваат запреги со коњи на улиците со калдрма во близина на Пантеон, популарни атракции како што се Римскиот форум или фонтаната Треви, без туристи, со луѓето кои одат по својата секојдневна рутина.

www.rarehistoricalphotos.com

Arco di Tito

Иако сликите може да изгледаат како фотографии, тие всушност се фотолитографии на база на мастило. Оваа постапка, наречена Фотохром, додава прецизни градации на вештачка боја на црно-белите фотографии. Честопати содржеле елементи привлечни за луѓето, како пејзажи или архитектура, отпечатоците се делеле како разгледници или виселе на ѕидовите за прикажување.

www.rarehistoricalphotos.com

Piazza di Minerva

www.rarehistoricalphotos.com

Улична сцена

www.rarehistoricalphotos.com

Trinità dei Monti

www.rarehistoricalphotos.com

Плоштад „Свети Петар“

www.rarehistoricalphotos.com

Piazza del Popolo

www.rarehistoricalphotos.com

Piramide Cestia

www.rarehistoricalphotos.com

Поглед од Палатин

www.rarehistoricalphotos.com

Фонтана Треви

www.rarehistoricalphotos.com

Basilica di San Paolo

www.rarehistoricalphotos.com

Fontana dell’Acqua Felice

www.rarehistoricalphotos.com

Tempio di Vesta

www.rarehistoricalphotos.com

Foro Romano

www.rarehistoricalphotos.com

Поглед од Foro

www.rarehistoricalphotos.com

Colonna di Traiano

www.rarehistoricalphotos.com

Ponte Sant’Angelo

www.rarehistoricalphotos.com

Остатоци од храмот на Кастор и Полукс

www.rarehistoricalphotos.com

The Temple of Bosco

www.rarehistoricalphotos.com

Fontana delle Naiadi, Piazza della Repubblica

www.rarehistoricalphotos.com

Piazza del Campidoglio

www.rarehistoricalphotos.com

Капитол

www.rarehistoricalphotos.com

Пјаца Навона

www.rarehistoricalphotos.com

Споменикот на Giuseppe Garibaldi

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top