Насловна / Архитектура / Стаклена канцеларија која излегува од земја

Стаклена канцеларија која излегува од земја

Главниот град на Иран, Техеран, доби вистинска канцеларија од иднината, а најдоброто нешто во целата приказна е што зградата изгледа како да излегла од земја.

kancelarija

Новата деловна зграда на Turbosealtech се наоѓа во технолошки парк на периферијата на Техеран и има за цел да им обезбеди на своите посетители платформа за истражување и иновации. Овој проект го продолжува моделот на изразување на визијата на иранските архитекти кои, очигледно, имаат доста оригинални и необични идеи дури и кога станува збор за деловен простор.

kancelarija1

Turbosealtech е проект со средна големина чиј проектански пристап првично се фокусира на интеракцијата меѓу технологијата, локацијата, функцијата и пејзажот. Земајќи го предвид континуитетот на погледот на локацијата, контролата на топлината и функцијата на објектот, формата е генерирана така што волуменот на објектот всушност бил извлечен од земјата. Ова е посебен детал кој создава визуелно убав хоризонт и внесува хармонија со околината.

kancelarija2

Надворешноста на зградата е обвиткана во стакло кое овозможува пропуштање на природна светлина, додека надворешниот слој има алуминиумски профили кои ја контролираат топлината внатре. Изложената конструкција која се користи за внатрешни работи е преземена од формата на објектот, кој ја претставува карактеристичната структура на индустриските објекти.

kancelarija3

Зградата во форма на стаклена пирамида е поделена на пет хоризонтални нивоа кои се добро поврзани со вертикално проѕирен лифт. Внатрешните простори се проектирани да ја подобрат интеракцијата со корисниците. Канцелариите се сместени на горните нивоа, а работниот дел од отворениот план е проектиран во проѕирен затворен простор на долните нивоа каде посетителите имаат можност да го набљудуваат производството на компанијата.

kancelarija4

Влезот се наоѓа во триаголен агол на зградата, додека исечениот кров создава тераса која носи природна светлина и воздух и формира заеднички отворен простор за посетителите и вработените да имаат пристап до свеж воздух, дружење и водење бизнис. Косиот кров е откажан за да се создаде зелен коридор од подот до кровот за да се создаде динамичен простор, да се намали температурата на зградата и потрошувачката на енергија.

kancelarija5

kancelarija6

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top