Насловна / Ентериери / Спој на контрастни материјали

Спој на контрастни материјали

innesti _03
Alexandra Denton и Sofia Lazzeri ја дизајнирале линијата Innesti, декоративни предмети кои се прекрасна комбинација на стакло и текстил. Innesto е италијански збор за вакцинација, ботаничка техника која се користи за да се поврзат ткивата на едно раститение со друго, со цел да се создадат нови сорти.

innesti _07

innesti _06

innesti _04

Alexandra Denton и Sofia Lazzeri во нивниот заеднички проект, развиле уникатни парчиња кои се мешавина на два различни и спротиставени материјали: стакло и текстил. Предметите комбинираат контрастни карактеристики: цврстина, кревкост и студенило на стаклото, со мекост, удобност и топлина на текстилот.

innesti _10 innesti _11 innesti _09 innesti _08

За да видат како луѓето разбираат, гледаат и интерпретираат разни видови материјали, дизајнерите одбрале да работат со форми и техники кои ги подобруваат сетилните карактеристики на материјалот. Алхемиските предмети настанале со истражување и спојување на процеси кои доаѓаат од древните времиња: дувано стакло, ткаење и боење.

innesti _02 innesti _01

Проектот има за цел да ги подобри важноста и значењето на материјалот и да го стимулира естетското искуство, кое ја слави контраста, знаењето и традицијата. Инаку овие предмети можат да се видат и на Stokholm Design Week, позната манифестација која моментално, од 3 до 9 февруари, се случува во главната престолнина на Шведска.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top