Насловна / Вести / Соларна енергија за кралскиот двор

Соларна енергија за кралскиот двор

Неодамна во Јордан беше пуштена во погон нова соларна електрична централа со моќност од 12 MW која се протега на површина од  25 ha.  Интересно е што оваа централа произведува електрична енергија за потребите на кралскиот двор, како и за 21 владина установа, домови за незгрижени деца, инвалиди и пензионери. Се работи за имплементација на втората фаза од еден покомплексен проект за промовирање и искористување на соларната енергија во Јордан. Првата фаза од проектот е завршена во 2015 година. Истовремено, ова Кралство има поставено амбициозна цел да оствари инсталирана моќност од дури 1600MW од соларни извори до 2020 година. 

 

Испрати коментар

Scroll To Top