Насловна / Вести / Словенија ќе гради уште три хидроцентрали на Сава

Словенија ќе гради уште три хидроцентрали на Сава

Словенечкото електростопанство (Holding Slovenske elektrarne – HSE), добила од словенечката влада дозвола за производство на електрична енергија на делот од Сава на потегот од Јежице до Сухадол, кој ги опфаќа општините Литија, Загорје об Сави, Трволље, Храстник и Лашко. Се работи за подрачјето на средна Сава, каде се планирани три нови хидроцентрали. Се проценува дека вкупното годишно производство од овие хидроцентрали ќе биде околу 1105GWh. Претходно било предвидено на средниот тек на Сава да се изградат десет хидроцентрали, но владата на Аленка Братушек во 2013 година одлучила сепак да бидат само три електрани, што е последица на проектот Natura 2000.

sava4

sava5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top