Насловна / Арт и дизајн / Слика на Рене Магрит продадена по рекордна цена на Sotheby’s аукција

Слика на Рене Магрит продадена по рекордна цена на Sotheby’s аукција

Сликата на Рене Магрит, гигант на пазарот на модерна уметност, продадена е за 79,8 милиони долари на Sotheby’s аукција во средата, поставувајќи нов аукциски рекорд за белгискиот надреалист. Оваа цена е повеќе од три пати повисока од неговиот претходен рекорд од 26,8 милиони долари, кој беше платен за сликата на уметникот „Le Principe du Plaisir“ (1937) во 2018 година.

Продадена е за време на вечерна продажба, а тројца понудувачи се натпреварувале за уметничкото дело „L’empire des lumieres“ (1961).

rrr

Art News известува дека толку посакуваното парче уметност на крајот отиде кај купувачот, претседателот на Sotheby’s за модерна и современа уметност во Азија. Пред да го спушти чеканот и да ја одреди цената од 68,9 милиони долари, аукционерката на Sotheby’s, Хелена Њуман, ги повикала понудувачите да се вклучат во последните неколку минути од битката која траела речиси 10 минути, велејќи: „Ова ремек дело не треба да се пропушти“.

Сликата прикажува осветлена улица во текот на ноќта со сино небо кое е видливо само преку ден и е една од најславните слики во уметноста на 20 век. Делото е направено за Ана Марија Гилон, француска бароница и ќерка на еден од клучните покровители на Магрит, адвокатот Пјер Кроу. Гилон, која го запознала уметникот на 16-годишна возраст, позирала за неколку дела на Магрит.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top