Насловна / Вести / Систем на роботизиран мебел кој може да го удвои просторот за живеење (ВИДЕО)

Систем на роботизиран мебел кој може да го удвои просторот за живеење (ВИДЕО)

Проектот наречен Beyome, претставен оваа пролет во Мадрид, има за цел да ги трансформира традиционалните станови обезбедувајќи поголем степен на флексибилност во просторите, за да можат да се прилагодат на современиот начин на живот, земајќи ги предвид различните намени што им ги даваат нивните станари.

7_resize

Во Шпанија, според официјалната статистика, 32,3 отсто од домовите имаат површина помала од 65 квадратни метри. Имплементирајќи нови дизајнерски решенија, технологии и сопствен систем на роботизиран мебел, Beyome е проект развиен во мадридската населба Лавапиес кој може да ја зголеми површината на стан од 45 квадратни метри на цели 90 квадратни метри, пренесува ArchDaily.

2_resize

3_resize

Фокусирани на подобрување на условите за живеење во становите и создадени како одговор на побарувачката за извршување на повеќе од една активност во еден простор, овие одржливи станбени единици проектирани се со простори што може да се реконфигурираат.

13_resize

14_resize

Така Beyome не само што овозможува поголем степен на приспособливост во различни околности, туку и ја подобрува пристапноста помеѓу просторите, енергетската ефикасност и рамнотежата помеѓу работата и приватниот живот.

Ротација и отворање според потребите на станарите

Развиен од експерти од компанијата Project Consortium во соработка со архитекти од бирото Enorme Studio, овој флексибилен систем има две спални соби, од кои едната има гардеробер, како и два затворени простори за работа или учење, дневна соба, бања и кујна до 30 квадратни метри.

Употребата на два подвижни ѕида дава можност за ротација и отворање на различни делови од станот во согласност со потребите на станарите. Притоа, овие ѕидови се опремени со мобилен мебел, вклучувајќи системи на кревети на расклопување, трпезариски или работни маси и столови, како и опрема за складирање и полици.

4_resize

5_resize

Овој модуларен систем целосно е конфигурабилен, а просторите во станот може да се уредат и рачно и на роботски погон.

Без оглед на системот на поместување што се применува, бико да е линеарен или ротационен, фокусот е на една цел, а тоа е да се постигне флексибилност во домувањето, обезбедувајќи одговор на 95 отсто од традиционалните и ригидни типологии кои во моментов постојат на пазарот.

Конфигурација на стан во текот на денот

к1_resize к2_resize к3_resize к4_resize к5_resize

10_resize

6_resize

1_resize

7_resize

9_resize

BEYOND AMPARO plantas usos y superficies BEYOND AMPARO plantas usos y superficies BEYOND AMPARO plantas usos y superficies BEYOND AMPARO plantas usos y superficies BEYOND AMPARO plantas usos y superficies

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top