Насловна / Вести / Сингапур е најпаметниот град на светот

Сингапур е најпаметниот град на светот

IMD Smart city index покажа дека Сингапур е најпаметниот светски град.  Овој индекс е развиен од страна на швајцарската деловна школа IMD и Унивезритетот з атехнологија и дизајн од Сингапур, а ги рангира градовите по однос на тоа колку се „паметни“ според повеќе параметри.  Во овој случај „паметно“ е дефинирано како урбано опкружување кое применува технологија со цел форсирање на предностите и намалување на недостатоците од урбанизацијата. По  Сингапур следуваат: Цирих, Осло, Женева и Копенхаген. Резултатите од истражувањето произлегле и од анкетирањето спроведено во 102 градови, а клучните прашања биле поврзани со постоечката инфраструктура, технологија, здравје и безбедност, мобилност и сл. Сингапур покажал инвонреден рејтинг по однос на речиси сите прашања.

imd1

imd2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top