Насловна / Вести / Швајцарија: Parco dello Sport – нов простор за спортски настани

Швајцарија: Parco dello Sport – нов простор за спортски настани

Фокусирајќи се на иднината на јавниот простор, и перцепирањето на благостстојбата и спортот како двигатели на одржливоста, еконосмкиот ис оцијаниот развој, Градскиот совет на Лугано во Швајцарија даде дозвола за новиот простор за спортови и слични настани – Parco dello Sport Al Maglio. Проектот е дело на LAND, и воден е од потребата за обликување на јавниот простор наменет за спортски активности во пост пандемиската ера.

При проектирањето внимателно се следени целите на одржливиот развој на Обединетите Нации, па така Parco dello Sport Al Maglio и дава нов живот на една периферна област, претворајќи ја во пријатна дестинација за граѓаните во еден обновен контекст на урбаниот пејсаж. Проектот нуди ново доживување на овој терен како жив и продуктивен организам. На вкупна површина од 100.000 метри квадратни, суптилно и ненаметливо се споени спортската инфраструктура со природата, водните текови и блиската населба.

parco1

parco2

parco3

\Datilavori11.127_Lugano CassarateLANDdwgbase ok 8.11 2000

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top