Насловна / Архитектура / Шума од 1.000 столбови за новиот трговски центар во Шангај

Шума од 1.000 столбови за новиот трговски центар во Шангај

Трговскиот центар наречен „1.000 дрвја“, со локација во Шангај, беше интересен за јавноста за време на изградбата, а сега конечно е достапен за посетителите.

Sangaj

Оваа градба со мешана употреба, за која проектот е потпишан од студиото на британскиот дизајнер Томас Хедервик, содржи 1.000 столбови, од кои секој носи по едно дрво засадено на врвот.

По осум години проектирање и изградба, комплексот беше свечено отворен на крајот на декември минатата година.

Објектот се наоѓа во областа Путуо, веднаш до градскиот уметнички кварт М50 и јавниот парк, а иако е официјално отворен, комплексот сè уште не е целосно завршен, пишува Dezeen.

Sangaj1

По сите развојни фази, овој трговски центар ќе се простира на 300 илјади метри квадратни и ќе содржи ресторани, музеи, галерии и други содржини.

Примарна карактеристика на проектот секако се столбовите, кои покрај конструктивната улога служат и како големи жардинери кои носат засадени дрвја.

Систем за наводнување е скриен во столбовите за да можат дрвјата да се одгледуваат во соодветни услови и да останат здрави долго време. За развој на проектот биле искористени повеќе од 70 видови дрвја, а биле засадени вкупно 1.000 дрвја.

Sangaj2

“Ги гледаме жардињерите како природно продолжение на столбовите, речиси како израсток што помина низ три нивоа на паркирање, осум нивоа на малопродажба, а потоа уште подалеку до покривот за да цвета таму“, вели партнерката во студиото Хедервик, Лиза Финлеј.

Во втората фаза од проектот се планира да се развие повисока структура која ќе има висечки градини. Овој дел од комплексот моментално е во изградба и ќе биде отворен за две години, соопшти општина Шангај.

Планирано е и затворениот мост, тунелот и спуштањето на приземјето да ги спојат двете „планини“. Двата дела на комплексот се наоѓаат на местото на поранешната фабрика за брашно, од која еден дел е вграден во новиот комплекс, вклучувајќи ја и старата камбанарија, која сега ќе функционира како лифт за разгледување.

“Целта беше да се создаде топла и енергична структура со хармоничен однос меѓу човекот и природата, а не конкретен мамут“, рече Хуанг Јингшенг, генерален менаџер за маркетинг на проектот.

Sangaj3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top