Насловна / Архитектура / Гимназиска спортска сала во Будимпешта закопана во рид

Гимназиска спортска сала во Будимпешта закопана во рид

Спортската сала Szent Gellért Terem во гимназијата Света Маргарет во Будимпешта е архитектонски потпишана од Építész Studió, која ја доби меѓународната награда Piranesi за овој проект на минатогодишните Денови на архитектурата Пиран.

Budimpesta

Местото каде што е изграден овој објект е со стрмна падина, а во запуштениот простор зад училиштето имало доволно простор за сместување на објектот и потребните пристапни површини.

Budimpesta1

Како што наведуваат авторите за ArchDaily, укопувањето на нова спортска сала покрај необарокната училишна зграда изградена во 1930-тите била рационална одлука во однос на просторот, како и влијанието врз животната средина.

Budimpesta3

Видливата големина на салата е намалена за повеќе од половина, така што околината е помалку нарушена, додека кровот е дополнително спортско игралиште за училиштето.

Задниот дел од салата целосно исчезнува во падината, додека од теренот излегуваат страничните фасади. Нивото на галеријата зад јужната фасада, пак, е целосно забележливо и се отвора кон училиштето со големи стаклени површини.

Budimpesta7

Функционално, новата сала е лесно достапна од нивоата на дворот зад училиштето. Затвореното игралиште, влезот и шкафчињата се на исто ниво, додека гледачите можат да влезат од галеријата горе.

Budimpesta5

Влезните простори претставуваат темно интермецо меѓу надворешноста и салата исполнета со светлина, која е постојано во визуелна врска со училиштето преку отворената фасада.

Budimpesta8

При изградбата се користени едноставни материјали. Бетонската конструкција која ја држи кутијата под земја и го потпира теренот на покривот е покриена со дрвени површини, додека оградата за надворешниот терен е направена од поцинкувани цевки кои продолжуваат пред фасадата.

Budimpesta2

Budimpesta4

Budimpesta6

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top