Насловна / Архитектура / Седум објекти од Македонија номинирани за EU Mies Awards 2024

Седум објекти од Македонија номинирани за EU Mies Awards 2024

Европската комисија и Fundació Mies van der Rohe ги објавуви номинираните објекти за наградата на Европската унија за современа архитектура за 2024 година / Mies van der Rohe Awards (EUmies Awards). Вкупно 362 значајни дела реализирани во 38 различни европски земји.

Жирито од овие проекти ќе избере 40 дела, а потоа ќе ги посети финалистите, ќе ги интервјуира  архитектите, нивните тимови, клиентите и оние луѓе на кои објектите имаат реперкусии.

Во јануари 2024 година ќе се објават 40-те дела кои ќе влезат во потесен избор, а во април ќе се прогласт победниците.

0

На листата од 362 значајни реализирани дела номинирани се и седум објекти од Македонија.

1.BB House, Скопје / BINA / Бекир Адеми, Амине Адеми

1

2. May Apartments, Скопје /  BMA – Besian Mehmeti Architects / Бесиан Мехмети, Стефан Атанасоски, Христина Мијалчева, Бранко Стојановски, Урош Николоски, Теута Бајрами, Даме Јовановски, Виктор Лазарески, Астрит Азири, Емилија Стојаноска

2

3. Изложбено дистрибутивен центар со магацин Балканија, Скопје /  Syndicate Studio / Илија Божиновски, Дејан Секуловски, Миа Ширик, Саше Нешиќ, Катина Сутоглу

3

4. MA HOUSE, Скопје / PROXY/ Никола Кунгуловски, Медина Гициќ

4

5. Детска градинка во Волково / Prima Inzenering / Филип Конески, Даница Спасевска

5

6. CHP House, Скопје / Attika architects/ Симон Папеш, Никола Томевски, Бојан Тасевски

6

7. Вила за современо домување, Велес / Biro 60B, Arhitektura Nova/  Марија Димитриевска, Елена Пазарџиевска

7

Испрати коментар

Scroll To Top