Насловна / Арт и дизајн / Седум инспиративни филмови за големи уметници (ВИДЕА)

Седум инспиративни филмови за големи уметници (ВИДЕА)

Ван Гог до Баскијат, постојат некои имиња – и некои уметнички дела – што сите ги препознаваат. Сепак, многу помалку луѓе знаат за личноста која стои зад ремек-делото. Ги проучуваме нивните техники и движењата што ги започнале, но понекогаш нивниот личен живот може да биде исто толку прониклив за оние кои сакаат да учат од нив.

Илустраторот Алекс де Маркос Гарсија откри за порталот Domestica седум омилени уметнички биографии кои откриваат како филм за креативен гениј може да придонесе за нашето разбирање, уживање и создавање на нивната уметност.

Со љубов, Винсент / Loving Vincent (2017)

Целосно осликан игран филм. Секој од 65.000 кадри на филмот е сопствено масло на платно. Овој извонреден подвиг го оживува Ван Гог истражувајќи ги околностите на неговата смрт преку писмата што ги испраќал додека бил жив, анимирајќи го неговото дело и неговата приказна во хармонија.

Жан-Мишел Баскијат / Jean-Michel Basquiat (1996)

Овој документарец ги истражува нередот и хаосот што заедно го создале непогрешливиот стил на Баскијат и неговите бесценети слики, од кои едната стана најскапото дело на американски уметник кога беше продадено за 110,5 милиони долари во 2017 година.

Моди / Maudie (2016)

Овој шармантен филм ја раскажува приказната за Мод Луис, почетокот на нејзината врска со Еверет Луис и како нејзините едноставни слики биле видени од милиони ширум светот, а нејзината уметност станала амблем на народната уметност во Канада.

Паула / Paula (2016)

Како и секој голем уметник, Паула Модезон-Бекер била пред своето време. Врсниците ја гледаа со презир, но и покрај предизвиците пред неа, се сеќаваме на нејзиното име. Филмот зборува за модерна жена решена да успее.

Паула Рего, Тајни и приказни / Paula Rego, Secrets and Stories (2017)

Озлогласената, срамежливата сликарка Паула Рего не пуштила многу луѓе во својот живот. Затоа, нејзиниот син и режисер на овој филм, Ник Вилинг, е меѓу најквалификуваните да ја раскаже приказната за голема уметница и живот што ретко кој можел да го види од прва рака.

Ширли: Визии на реалноста / Shirley: Visions of Reality (2013)

Малку се уметници кои успеале да ја исполнат имагинацијата на толку многу режисери, но работата на Едвард Хопер влијаела на сите од Вим Вендерс и Џим Џармуш до Дејвид Линч и Алфред Хичкок. Овој филм не е за животот на Хопер, туку за животот на главниот лик на едно од неговите најпознати дела, Ширли, низ 13 други делови.

Егон Шиле: Смртта и девојката / Egon Schiele: Death and the Maiden (2016)

Заснован на романот на Хилда Бергер, овој филм го истражува еден од најплодните и највлијателните уметници на 20 век – луѓето сè уште одат на бувљаците во Австрија со надеж дека ќе пронајдат една од неговите многубројни скици меѓу тезгите. Неговата работа, која изобилува со еротика и женска фигура, пред се неговата сестра Герти и неговата подоцнежна муза Валери Нојзил, овековечена е во неговото дело Смртта и девојката.

 

Испрати коментар

Scroll To Top