Насловна / Арт и дизајн / Саботна ноќна треска и дизајнот

Саботна ноќна треска и дизајнот

На 17 март се отвори изложбата „Night Fever“ во Vitra Design Museum во Weil am Rhein, Германија.
На изложбата може да се види како грозниците на саботната вечер изгледале во прочуеното њијоршко Студио 54 или легендарниот лондонски клуб Ministry of Sound.

2
Ентериерите и ненонските написи кои ги краселе некои од најпознатите ноќни клубови во светот се дел на изложбата. Изложбениот простор е исполнет со фотографии, флаери, уметнички дела и плочи кои го отсликуваат амбиентот на некои од историските, култни ноќни клубови кои владееле со сцената почнувајќи од шеесетите години па се до денес.

3
Целта на изложбата е да се истражи “односот помеѓу клубската култура и дизајнот”, гледајќи во ноќниот клуб инспирација за архитекти и дизајнери.
Организирани по хронолошки редослед, експонатите вклучуваат специјална музичка и светлосна инсталација креирана од Константин Грциќ и дизајнерот за осветлувањето Матијас Сингер.

1
“Ноќниот клуб е еден од најважните дизајнерски простори во современата култура”, вели музејот. “Од шеесетите години, ноќните клубови се епицентри на поп-културата, различни простори на наоќна забава кои пружаат на архитектите и дизајнерите низ целиот свет можности и инспирација”.
“Мултидисциплинарната изложба го открива ноќниот клуб како многу повеќе од место за игра или музичко место, тоа е извонредно опкружување за интензивни искуства”.

паладиум

Архитект: Arata Isozaki. Мурал: Keith Haring, Студио 54, Њујорк

sandomaz

Дискотека: Flash Back, Borgo San Dalmazzo1972. Ентериер: Studio65

grace

Volker Hinz, Grace Jones „Confinement“, Area, Њујорк, 1984

calvinc

Забава Calvin Klein 1978

stark

Ноќен клуб Les Bains Douches, Париз, 1990. Ентериер: Philippe Starck

dzani

Gianni Arnaudo, Aliko chair, дизајнирана за Flash Back, Borgo San Dalmazzo, Италија, 1972

detroid

Akoaki, Mobile DJ Booth, The Mothership Detroit, 2014

lisabon

Tresor, Берлин, 1996/97

mancester

Hacienda, Манчестер

55

подиум за игра, Студио54, Њујорк

5555

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top