Насловна / Архитектура / RIBA медалот официјално доделен на Балкришна Доши на свечена церемонија

RIBA медалот официјално доделен на Балкришна Доши на свечена церемонија

Во средата, на 15. јуни, 94-годишниот индиски архитект Балкришна Доши беше официјално награден со Кралскиот златен медал за архитектура 2022 година од претседателот на RIBA, Сајмон Олфорд.

Годишната награда на Кралскиот институт на британски архитекти се доделува во име на Нејзиното Височество Кралицата „на личност или група луѓе кои имале значително влијание, директно или индиректно, врз подобрувањето на архитектурата“.

4

Балкришна Доши и Сајмон Олфорд

Плоден и инспиративен и по деведесеттите

Главна фигура во обликувањето на архитектурата на Индија и нејзините соседни региони, познат особено по неговите визионерски проекти за урбанистичко планирање и социјално домување, Балкришна Доши „го комбинирал пионерскиот модернизам со народниот јазик“, додека неговите згради се карактеризираат со „длабока почит кон традицијата на индиската архитектура, климата и локалните култури и занаетчиството“.

Со повеќедецениска кариера, над 100 изградени проекти и работа во образованието, стана меѓународно признат за неговиот придонес на архитектонската сцена. Доши е добитник и на Прицкеровата награда во 2018 година. Активен и по навршувањето на 90 години, тој „останува подеднакво плоден колку и инспиративен“, наведува RIBA Комитетот на честа за 2022 година.

3

 

Сала Тагоре во Ахмедабад

Комисијата за избор на добитникот на Кралски златен медал 2022, со која претседаваше архитектот и претседател на RIBA, Сајмон Олфорд, ја сочинуваа: Сер Дејвид Аџаје, архитект и добитник на Кралскиот златен медал за архитектура во 2021 година; Алисон Брукс, основач на Alison Brooks Architects; Кејт Чејн, архитект и директор на Факултетот за уметност, дизајн и архитектура на Универзитетот во Де Монтфор, и д-р Гас Кејсли-Хејфорд, основач и директор на проектот V&A East и професор по пракса на SOAS (Школа за ориентални и африкански студии во Лондон).

1

домување со ниски трошоци Aranya

„Ми беше чест и задоволство да претседавам со комисијата што го избра Балкришна Доши за добитник на Кралскиот златен медал 2022 година. Со своите 94 години влијаеше на генерации архитекти преку својата извонредна архитектура која одговара на намената. Оригинален и независен мислител – тој е способен да поништи, повтори и еволуира. Во 20. век, кога технологијата им овозможи на многу архитекти да градат независно од локалната клима и традиција, Балкришна остана тесно поврзан со својата заднина: тоа се климата, новите и старите технологии и занаети. Со својот исклучителен придонес во уметноста на архитектурата, градежните занаети и пракса во урбанистичкото проектирање, Балкришна Доши станува најзаслужниот добитник на оваа награда“, рече Сајмон Олфорд на церемонијата.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top