Насловна / Архитектура / Распишан меѓународен конкурс за идејно решение на шеталиштето во Будва

Распишан меѓународен конкурс за идејно решение на шеталиштето во Будва

Општина Будва во Црна Гора распиша меѓународен, општ, едностепен и анонимен конкурс за изработка на идејно урбанистичко-архитектонско решение за шеталиштето во делот „будванска школка“, дел на шеталиштето Будва – Бечиќи, прва фаза.

Со конкурсната задача е опфатен делот на Општина Будва, која претставува центар на културни, забавни и информативни настани. Со конкурсот се обработуваат четири природни и наследени средини – акваториум, плажа, зелен појас и шеталиште.

1_resize

ЦЕЛТА НА КОНКУРСОТ

Основната цел на Конкурсот е избор на најдобро идејно урбанистичко-архитектонско решение за шеталиштето во општина Будва, како основа за разработка преку главен проект, што ќе следи по изборот на првонаградениот конкурсен труд.

Општата и крајна цел е да се создаде нов еколошки одржлив простор кој со својата содржина и изглед ќе придонесе за културен и туристички развој на Будва, кој ќе го почитува културното наследство на општината и радикално ќе го измени начинот на користење на крајбрежната зона преку создавање низа нови јавни простори, зголемување на капацитетот на постојното шеталиште и поврзување со шеталиштето Бечиќи.

0_resize

2_resize

ФОРМИРАЊЕ КОЛЕКТИВНА СВЕСТ НА ДВЕ НИВОА

Како што се наведува во конкурсната документација, со идејното урбанистичко-архитектонско решение потребно е да се даде основа за формирање на колективна свест на две нивоа.

На примарно ниво тоа е создавање на колективна свест меѓу граѓаните на Будва како постојани корисници на просторот и нивното однесување кон средината во која се наоѓаат.

На секундарно ниво, тоа е сликата што градот ја испраќа на светот и на туристите како привремени и повремени корисници на просторот.

4_resize

Мошне е важно да се црпи инспирација од огромното културно наследство во Стариот град Будва и неговата 2500 години долга историја и урбаната зона на „будванската школка“.

Посебно внимание треба да се посвети на дисперзијата на содржината на опфатот со акцент на линеарниот тек на движењето на корисникот и вкрстувањето со латералните насоки од заднината и контактните зони.

Неопходно е радикално да се промени начинот на користење на крајбрежниот појас со акцент на воведување јавни површини за комуникација, рекреација и настани на отворено.

НАГРАДЕН ФОНД И ЧЛЕНОВИ НА ЖИРИТО

Вкупниот награден фонд изнесува 223.000 евра, а наградите ќе бидат доделени во следните нето износи: прва награда 120.000 евра, втора награда 60.000 евра, трета награда 30.000 евра и два откупи од по 6.500 евра.

Состав на жирито

Владан Стевовиќ, м-р. арх, главен градски архитект – претседател на жирито

Мирко Жижиќ, дипл. инж. арх., главен државен архитект – стручен член

проф. д-р Владан Ѓокиќ, дипл.инж. арх. – стручен член, Белград, Србија

проф. д-р Малина Чворо, дипл.инж. арх. – стручен член, Бања Лука, Босна и Херцеговина

проф. д-р Лука Сканси, дипл.инж. арх – стручен член, Милано, Италија

Мило Божовиќ, претседател на Општина Будва

Саво Павловиќ, сликар

3_resize

РОКОВИ НА КОНКУРСОТ

Конкурсот е отворен до 20 јануари 2023 година, а конкурсните трудови и прашања се доставуваат преку е-пошта на адресата: arhitekta@budva.me.

Рок за поставување прашања: Сите учесници можат да поставуваат прашања поврзани со конкурсот до 10.11.2022 година, по што сите добиени прашања и одговори ќе бидат објавени на веб-страницата на Општина Будва до 20.11.2022 година.

Краен рок за предавање на проектите: Крајниот рок е 20 јануари 2023 година до 23:59 часот (UTC+1).

Резултати од конкурсот: Сите учесници ќе бидат известени за одлуката на жирито до 20 февруари 2023 година.

Изложба на конкурсните проекти: Изложбата на конкурсните проекти ќе се организира најдоцна 30 дена по објавувањето на резултатите од конкурсот.

Комплетната документација за конкурсот можете да ја преземете на овој линк.

Испрати коментар

Scroll To Top