Насловна / Вести / Рангирање на земјите според индексот на инклузивност за 2019 година

Рангирање на земјите според индексот на инклузивност за 2019 година

Универзитетот во Калифорнија објави извештај за индексот на инклузивност за 2019 година, според кој Холандија е најтолерантната земја во светот, а меѓу првите 20 држави, дури 15 се од Европа. Главните параметри кои се вклучени во ова рангирање и ја дефинираат инклузивноста во една земја се однесуваат на полот, инвалидитетот, расата, етничката припадност и религиската припадност. Вкупно с еоценувани 130 земји. Од регионот, најдобро рангирана е Хрватска на 13-то место, постоа следни Словенија на 30-тото, Србија на 40-тото, Босна и Херцеговина на 45-тото. Македонија е дури на 80-тото место, а помалку толерантни дури и од нас се црногорците на 81-то место.

inclusion1

inclusion2

inclusion3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top