Насловна / Архитектура / Првата онлајн школа за Revit во регионот – Ark it Easy

Првата онлајн школа за Revit во регионот – Ark it Easy

Што можат да очекуваат учесниците кога на 30. октомври,  ќе започне со работа платформата „Ark it Easy“,  откриваме преку разговор со еден од основачите на школата. Интервјуто е превземено од порталот Gradnja.rs.

Неодамна започнатата, прва онлајн школа на Revit „Ark it Easy“ е основана од Миљан и Радмила Анѓелковиќ, двајца архитекти со долгогодишно меѓународно искуство, со желба да пренесат не само техничко знаење за Autodesk Revit, туку и практични совети и трикови што ги стекнале со текот на годините.

Како таква, онлајн школата Revit е наменета за архитекти и студенти по архитектура кои сакаат да  научат Revit од нула или да го подобрат своето моментално знаење за овој софтвер за BIM, а како функционира платформата „Ark it Easy“ во пракса и кои се сите можности кои се нудат за време на на курсот открива Миљан Анѓелковиќ.

0

ЗНАЕЊЕ REVIT КАКО ПОРТА ЗА РЕНОМИРАНИ ПРОЕКТИ

За почеток, кажете ни за меѓународното искуство што го стекнавте додека работевте во големи системи како што е Sweco.

Веќе 12 години работиме на меѓународни проекти. Инаку, пред да заминеме во Шведска, имавме наше архитектонско биро во Белград, VOID Architects и работевме само со клиенти од странство. Еден од нив беше USM Modular Furniture од Швајцарија.

После тоа се случи Шведска, прво Ettelva Arkitekter, околу 50 архитекти, а потоа  Sweco. Мислев дека Ettelva е голема, тоа за мене од Србија, особено во тоа време, беше огромна канцеларија. А потоа дојдов во Sweco, компанија од околу 18.500 инженери, 1.200 архитекти, гигант кој растеше органски, организирана да функционира како часовник…

Инаку, Sweco е поделен во мали студија, специјализирани за одредени области, кои пред клиентот делуваат, условно кажано, независно и не изгледаат робусно и застрашувачки големи, но со капацитет да се обединат кога е потребно. На пример на проект за Хаинан, за време на короната, преку 100 архитекти работевме онлајн. И Autodesk пишуваше за тоа.

Имав среќа, чест и привилегија да работам на реномираните проекти што ги имаше фирмата во тоа време. Моето одлично познавање на Revit значително ми ја отвори вратата да бидам дел од тие тимови. Работев како архитект и BIM/Model менаџер, па на пример, поминав околу две години на проектот Sture Quartet, исклучително сложен проект на можеби најдобрата локација во самиот центар на Стокхолм.

3

Sturequartet, Стокхолм

Како изгледаа вашите први чекори во Revit на Autodesk? Што ве мотивираше да го усовршите овој програм на толку високо ниво?

Веројатно исто како и повеќето колеги. Работам Revit додека умеам и потоа дополнувам со CAD. Со оглед дека во тоа време работев со „странци“, видов каде одат работите и решив што побрзо да научам Revit т.е. и VOID да почне да работи проекти во Revit. Се раководам од фактот дека Revit е алатка и дека е невозможно да се работи т.е. да го направите тоа што го сакате ако не ја знаете оваа алатка. Замислете столар кој не знаекако да користи алат, што може да направи за вас и дали би го ангажирале? Се разбира, споредбата не е толку црно-бела, но и не е далеку од вистината.

Кои се најчестите проблеми и предизвици со кои се соочуваат архитектонските бироа при имплементација на BIM?

Компанијата и вработените тоа најмногу го гледаат во кратките рокови со кои ние архитектите често се соочуваме. Тоа може да доведе до нетрпеливост и да предизвика притисок и врз компанијата и врз вработените, а исто така да доведува и до меѓусебна фрустрација. На тоа може да се додаде и неразбирањето на придобивките од BIM, како од страна на менаџментот на компанијата, така и од страна на вработените, а потоа тоа доведува до откажување, т.е. поместување на процесот или флуктуации на кадарот, со добро познатата мантра: тоа оди побрзо во CAD.

Решеноста на фирмата да ги препознае вредностите, да направи чекор напред и да стане дел од светот на BIM, е клучна во овој процес. Инаку, сериозен проблем во имплементацијата е несинхронизираноста на кадрите кои работат едукацијата со тимот кој работи асистенција на проектите. „Ark It Easy“ е создаден токму на согледувањето на овој проблем, како B2B во Шведска, со цел да има целосна контрола врз двата дела.

4

СИГУРНОСТ И ЈАСНА НАСОКА ВО ФАЗА НА УЧЕЊЕ

Како дојдовте до идеја, по неколку години меѓународна кариера, да отворите Revit онлајн школа за архитекти?

Ние и понатаму функционираме интернационално, активно проектираме и работиме на тоа да бидеме што е можно „подигитални“.

Нашета школа Revit е создадено како последица на потребите на фирмите со кои соработуваме во Шведска, со цел нашиот едукативен материјал и пристапот кон решенијата во проектите да бидат усогласени.

Имајќи предвид дека кај нас во Србија, а веројатно и во регионот, има многу малку, па дури и непостоечка понуда за учење на Revit на наш јазик за луѓе надвор од поголемите градови, Белград, на пример, одлучивме да го прошириме полето и да им понудиме на нашите колеги нешто сосема ново.

Во фазата на учење, на луѓето им е потребна безбедност и јасна насока. Паралелно работат на проекти и учат, имаат одговорност, па и стравот од правење грешки е секогаш присутен. Првите чекори се секогаш најтешки и нашата идеја е да ги направиме полесни.

1

ПРИСТАП И ПРЕКУ АПЛИКАЦИИ ЗА iOS и ANDROID

На кој начин е организирана платформата Ark it Easy?

Организирана е околу т.н bite size лекции и онлајн заедницата. Содржината ја поделивме на повеќе кратки лекции и тоа му помага на ученикот лесно да го најде она што му е потребно. Во исто време, некој сака видео – лекции, додека некој преферира да чита, па затоа подготвивме за скоро сите наши лекции и PDF материјал.

Зошто се одлучивте за координација преку мобилна апликација?

Повторно нашето B2B искуство. Повеќето фирми го чуваат својот едукативен материјал некаде на сервер. За да пристапите до него, доколку не сте во фирмата, мора да го вклучите компјутерот, па VPN, големи датотеки каде по случаен избор го пребарувате делот од видеото што ви треба итн. а тоа често резултира со „не можам сега, ме мрази“, или „полесно ми е да го гледам на YouTube“. Потоа полека доаѓаме до несинхронизираноста што ја споменав погоре.

Луѓето денес спијат со своите телефони. Сакаме „Ark It Easy“ да им биде на дофат на рака, т.е. во рака, буквално. Нивното време во автобус, до работа и назад, да им биде продуктивно. Затоа можат да пристапат до нашата платформа преку апликации за iOS и Android, кога сакаат.

2

Проект во Хаинан, Кина

Со какви знаења и компетенции ќе се стекнат архитектите со овој програм?

Нема да стекнат ништо ако не се вредни и ажурни. Моделот „платив и доволно е“ не функционира. Целта ни е нашите колеги да ја почувствуваат трансформацијата и да се стекнат со знаење навистина самостојно како архитекти, да работат во Revit после нашата школа.

Доколку бидат ангажирани, покрај материјалите и бонусите што ги подготвивме за нив, за кои сметаме дека треба да ги знаат, ќе можат да го споделат своето знаење, решенија и проблеми со другите членови на нашата платформа, т.е. онлајн заедницата, од што и ние ќе бидеме активен дел, секако.

Архитектите имаат широки знаења, пристапуваат на оригинален начин на проблемите, т.е. решенијата, и во пракса често се среќавав со прашања/решенија кои никогаш не би ми паднале на памет. Затоа сакаме да ја поддржиме онлајн заедницата што ја градиме, не само да влезе во системот на учење „јас знам што ти треба и чао“, туку на конто да добие што е можно повеќе за групата на сметката на повратни информации.

Како гледате на понатамошната имплементација на BIM технологијата во регионот и колку е важна платформата Ark it Easy во тој контекст?

За успешна имплементација на национално ниво неопходна е помош, т.е. разбирање и интерес на државата. Од изработка на дигитални стандарди до имплементација на стандарди како и во проектирањто, така и во изведбата. Мора да се препознае и во образовниот систем.

Мислам дека е премногу рано да се зборува за тоа. Луѓето нè прашуваат, се прашува токму сега. Ние ќе се трудиме и ќе работиме сериозно за подобро утре, а потоа, ако го постигнеме резултат, луѓето ќе зборуваат за нас и за нашата важност.

5

УПИСОТ ТРАЕ ДО 25 ОКТОМВРИ

Уписите во школата се во тек и траат до среда, 25. октомври, по цена од 350 евра или на две месечни рати од 180 евра. Школата за архитекти Revit започнува со работа на 30 октомври и ќе трае шест месеци.

Три месеци по завршувањето на предавањето, корисниците ќе имаат пристап до платформата, каде што ќе можат да се враќаат на материјалот, да поставуваат прашања во делот за лекции, да комуницираат со онлајн заедницата, да добијат одговори, да ја следат работата на своите колеги.

Пријавување на Ark it Easy – Revit for Architects.

За евентуални прашања, испратете барање до miljan@arkiteasy.com

Испрати коментар

Scroll To Top