Насловна / Вести / Прва дрвена ветерница во Шведска

Прва дрвена ветерница во Шведска

Завршена е првата дрвена ветерница, односно дрвена кула за производство на електрична енергија во Шведска. Изградена е од одржливи материјали и ги има истите карактеристики како традиционалните турбини на ветер. Во оваа нордиска земја, се надеваат дека дрвената кула ќе биде лидер во поевтини и позелени решенија за обновливи извори на енергија и дека се очекува комерцијализација за неколку години.

veternica
Дрвената турбина на ветер е дизајнирана од шведската инженерска компанија Модвион, со цел да се подобрат недостатоците на типичните ветерници, за кои е потребна прилично широка густа челична основа, која може да ги издржи горните делови. Ова ги прави не само скапи за производство, туку и високи трошоци за транспорт до местото на инсталација. Проблемот се јавува и како резултат на проблеми со големината и оптоварувањето на јавните патишта.

veternica1
Според тоа, оваа компанија работи на верзија со поевтини и позелени челични материјали. Дрвените ветерници достигнуваат повеќе од 120 метри со значително пониски трошоци за изградба затоа што модуларниот пристап овозможува деловите да се транспортираат на јавни патишта без никакви проблеми. Тие исто така се јаглеродно неутрални.

veternica2
Дрвените делови на турбината на ветерницата вдолга 30 метри беа направени во фабрика во Требода, по што беа транспортирани во Бјорка, остров пред Гетеборг, оддалечена околу 200 километри. Последниот дел беше доставен на крајот на април, а Ото Лундман, извршниот директор на Модвион АБ, во таа пригода рече дека ова ќе го отвори патот за следната генерација на генератори на ветер. Тој додаде дека ламинираното дрво е посилно од челик со иста тежина и дека со изградба на модул за ветерници тие можат да бидат поголеми.
Планирано е комерцијалните верзии на дрвената ветерница да бидат пуштени во продажба во 2022 година, со ветерна турбина висока 110 метри за Варберг Енерџи, како и 10 ветерни турбини повисоки од 150 метри за компанијата Рабалшејд Краф. Употребата на енергијата на ветерот е во пораст и се очекува да има предност пред другите форми на енергија во ЕУ уште во 2027 година.

veternica3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top