Насловна / Вести / Протести против малите хидроцентрали ширум Балканот од 6-ти до 16-ти јули

Протести против малите хидроцентрали ширум Балканот од 6-ти до 16-ти јули

Еколошките активисти и граѓанските организации ширум Балканот најавија дека протестите за зачувување на реките во регионот ќе се одржуваат во периодот од 6-ти до 16-ти јули. Организаторите предупредуваат дека хидро проектите, попрецизно малите хидропцентрали,  се закана за локалното население и за животната средина.

Фондацијата Manfred-Hermsen-Stiftung  за заштита на природата и животната средина, ги поддржува протестите под името Action Weeks for Balkan Rivers.

shpp1

shpe3

shpp2

План на протестните акции

06.07.2019                  Тирана, Албанија. Организатор EcoAlbania

06-07.07.2019            Белград и  Пирот, Србија. Организатор „Одбранимо реке Старе Планине“ и „Право на воду“.

08.07.2019                  Дечани, Косово. Организатор ERA (Група за еколошки одговорна акција)

09.07.2019                  Подгорица, Црна Гора. Организатор NGO Green Home

13.07.2019                  Жировница, Национален парк Маврово, Македонија. Организатори Front 21/42 и локалната заедница.

13.07.2019                  Мост на Соча, Словенија. Организатор Balkan Rivers Defence.

14.07.2019                  Сараево, БиХ. Организатор „Центар за заштита на животната средина“ (CZZS).

16.07.2019                  Грција. Организатор Pindos Perivallontiki.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top