Насловна / Архитектура / Проект „Зелена архитектура за зелени училишта”

Проект „Зелена архитектура за зелени училишта”

Граѓанската организација „Женска акција” почнува да го реализира  проектот „Зелена архитектура за зелени училишта”, а првата работилница се одржува денес во АСУЦ „Боро Перушевски”. Проектот има за цел вклучување во современите текови за одржливиот урбан дизајн што е практика на трансформирање на системите, нормите, архитектурата и инфраструктурата на еден град, кон подобрување на квалитетот на животот и елиминирање на влијанијата врз животната средина.

“Загадувањето на воздухот во земјава предизвикува сериозна загриженост поради тоа што граничните вредности, особено оние за концентрациите на суспендирани честички кои се утврдени со цел да се заштити здравјето на луѓето, се надминуваат во голема мера. Ситуацијата е најсериозна во најголемите урбани средини, особено во Скопје. Преку реализацијата на проектот „Зелена архитектура за зелени училишта” ќе се обидеме да се вклучиме во современите текови за одржливиот урбан дизајн што е практика на трансформирање на системите, нормите, архитектурата и инфраструктурата на еден град, кон подобрување на квалитетот на животот и елиминирање на влијанијата врз животната средина“, велат од „Женска акција”.

zelena arhitektura

Урбаниот дизајн опфаќа повеќе мерки како што се Архитектонска конзервација – Заштеда на места од значајна архитектонска, културна или историска вредност; паркинзи за велосипеди, споделување велосипеди, паркови, езера, реки, отворени текови, канали и фонтани но исто така и зелени покриви, зелени ѕидови и зелени фасади.

Од граѓанската организација велат дека преку медиумите, работилниците и форуми ќе работат на подигање на свеста кај граѓаните на Град Скопје за убав и „зелен” град, за заштита на животната средина, како и дека ќе изработат идеен проект за дизајн и архитектонско решение за зелен покрив и зелена фасада на едно средно училиште.

“Со реализацијата на проектов очекуваме намалување на негативното влијание на климатските промени, разубавување на човековата околина со што се внесува елемент на природата во урбаната средина, јакнење на свесноста за потребата од промовирање на иновативни решенија во борбата за ублажување на климатските промени, вклучување на граѓаните во планирање на нови еколошки решенија“, се вели во соопштението од „Женска акција”.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top