Насловна / Вести / Повик за Европската награда за урбан јавен простор

Повик за Европската награда за урбан јавен простор

Центарот за современа култура на Барселона (CCCB) објави јавен повик за дванаесеттото издание на Европската награда за урбан јавен простор, почесен биенален натпревар кој од 2000 година оддава признание на најдобрите интервенции во крирањето, трансформацијата и обновувањето на јавниот простор. во европските градови.

Повикот е отворен до 16. април, по што седумчлено меѓународно жири ќе избере изведени дела од 2022 до 2023 година во општа категорија, а по исклучок оваа година конкурсот вклучува и категорија Seafronts, како одговор на посебната ранливост на крајбрежните градови на климатските промени.

01

Опсерваторија на добри практики

Наградата European Prize for Urban Public Space е единствено признание во Европа посветено на јавниот простор, а се доделува и на проектанти и на изведувачи.

Неговата главна цел е да ја одрази улогата што прашањата како што се недостигот, нееднаквоста, мобилноста, миграцијата или климатските вонредни состојби и влијанието на новите технологии ја имаат врз урбаниот дизајн на јавниот простор, но и да биде опсерваторија на добри практики што предлага решенија за иднината во која градовите ќе играат водечка улога во дефинирањето на еволуцијата на општеството.

0222

Категорија: Морски брег

Според CCCB, во денешниот контекст на климатската криза, каде што крајбрежните градови станаа лаборатории за преиспитување на градот и начините на негово населување соочени со предизвиците наметнати од покачувањето на нивото на морето и екстремните климатски феномени, оваа година наградатаја вклучува и категоријата Seafronts.

у4

Жирито ќе оценува работа поврзана со трансформација, реставрација или создавање на морски брегови изведени во периодот од 2019 до 2023 година. Од сите проекти претставени во општата категорија, жирито ќе избере 25, од кои пет ќе бидат финалисти, заедно со уште пет дела од категоријата Seafronts и сите ќе бидат дел од архивата на наградите.

Финалистите на натпреварот ќе ја претстават својата работа на настан отворен за јавноста на 28. октомври во CCCB во Барселона. По расправата на жирито, победничките дела во двете категории ќе бидат објавени на доделувањето на наградите на 29. октомври.

у3

Меѓународно жири

Beth Galí, архитект, урбанист, пејзажен архитект и индустриски дизајнер; претседател на жирито и претставник на CCCB

Sonia Curnier, архитект и истражувач во Лабораторијата на урбана социологија на École Polytechnique Fédérale de Lausanne

Fabrizio Gallanti, куратор и архитект, директор на Arc en Rêve, архитектонски центар во Бордо

Жаклина Глигоријевиќ, архитект и урбаниста, моментално работи како виш консултант за урбани теми во ЕУ и на проекти на Светска банка во Србија

Beate Hølmebakk, архитект и коосновач на Manthey Kula, предава Институт за архитектура, Архитектонската школа во Осло

Manon Mollard, архитект, писател и од 2018 година уредник на The Architectural Review

Francesco Musco, архитект и урбанист специјализиран за одржлив развој и крајбрежна средина, предава планирање на Универзитетот IUAV во Венеција.

Сите потребни информации поврзани со правилата и условите за учество можете да ги најдете на овој линк.

Испрати коментар

Scroll To Top