Насловна / Вести / Последните седум години се најтоплите во историјата на мерењата

Последните седум години се најтоплите во историјата на мерењата

Најновите податоци покажуваат дека последните седум години биле најтоплиот период во историјата на мерењата на глобално ниво, иако 2021 година, заедно со 2015 и 2018 година, е една од „постудените“ години, предупредуваат од Службата за климатски промени Коперник (C3S). Европа во 2021 година го имаше најтоплото лето досега, потопло од претходно забележаните во 2010 и 2018 година.

temperatura

Заедно со Службата за следење на атмосферата (CAMS), C3S исто така објави дека прелиминарните анализи на сателитски мерења во текот на 2021 година потврдиле натамошни зголемувања на концентрациите на стакленички гасови во атмосферата. Нивоата на јаглерод диоксид (CO2) продолжија да растат со стапка од приближно 2,4 ± 0,4 ppm годишно, достигнувајќи 414,3 ppm (делови на милион). Највисоки концентрации на CO2 (416,1 ppm) беа постигнати во април, а емисиите на CO2 од шумските пожари ширум светот изнесуваа вкупно 1.850 мегатони. Ова е нешто повеќе отколку во 2020 година (1.750 мегатони емисии на CO2), иако трендот е во опаѓање од 2003 година.

Нивоата на метан (CH4), особено силниот стакленички гас, достигна приближно 1.876 ppb (делови на милијарда) со годишен пораст од 16,3 ± 3,3 ppb. Особено скокнаа во последните две години, иако причините се уште не се целосно јасни, но со сигурност се знае како се предизвикани од производството на нафта и гас и интензивното земјоделско производство, но и природните мочуришта.

ПЕТТА НАЈТОПЛА ГОДИНА

На глобално ниво, 2021 година беше петта најтопла година во историјата на мерењата, иако само малку потопла од 2015 и 2018 година. Просечната годишна температура беше 0,3 степени Целзиусови над температурата во референтниот период 1991-2020 година и 1,1-1,2 степени Целзиусови повисоки од прединдустриските нивоа во периодот 1850-1900 година, но јасно е дека последните седум години се најтоплиот период досега.

Во првите пет месеци се забележани релативно ниски температури во однос на претходните многу топли години. Сепак, месеците од јуни до октомври 2021 година се меѓу четирите најтопли периоди досега. Температурите во последните 30 години (1991-2020) беа околу 0,9 степени Целзиусови повисоки од прединдустриските нивоа, а во споредба со референтниот период, регионот со највисоки натпросечни температури ја вклучува областа во близина на западниот брег на Соединетите држави и Канада до североисточна Канада и Гренланд, како и големи делови од централна и северна Африка и Блискиот Исток. Најмногу потпросечни температури се забележани во западен и источен Сибир, во Алјаска, над централниот и источниот дел на Пацификот, како и во поголемиот дел од Австралија и делови од Антарктикот.

temperatura1

НАЈТОПЛОТО ЕВРОПСКО ЛЕТО ЌЕ ОСТАНЕ ЗАПАМЕТЕНО ПО ПОПЛАВИ И ПОЖАРИ

На ниво на целата година, Европа беше само 0,1 степен Целзиусов над просекот од 1991 до 2020 година, што не е една од десетте најтопли години од 2000 година минатата година, додека периодот 2014-2020 е најтопол. Последните месеци од годината, како и целата пролет, генерално беа блиску или под европскиот просек за периодот 1991-2020 година.

Сепак, по топлиот март и невообичаено студениот април, Европа го забележа најтоплото лето досега, иако на температури многу блиски до претходно најтоплите лета во 2010 и 2018 година. Јуни и јули беа вторите најтопли летни месеци досега, додека температурите во август беа главно блиску до просекот, иако со големи разлики на европскиот континент: надпросечни температури на југ и потпросечни температури на север.

Покрај тоа, Европа беше погодена од неколку екстремни временски настани во текот на летото 2021 година. Во јули, регионите на западна и централна Европа беа погодени од обилни врнежи, што доведе до катастрофални поплави во неколку земји, а најмногу беа погодени Германија, Белгија, Луксембург и Холандија. Медитеранскиот регион доживеа топлотен бран во текот на јули и дел од август, а високите температури особено ги погодија Грција, Шпанија и Италија. Топлите и сувите услови предизвикаа интензивни и долготрајни шумски пожари, особено во источниот и централниот Медитеран, а заедно со Грција, Италија, Шпанија, Португалија, Албанија, Северна Македонија, Алжир и Тунис, Турција е една од најтешко погодените земји.

temperatura2

“Целите на Парискиот договор за клима можат да се постигнат само преку ефективна анализа на климатските податоци. Притоа, Службата за климатски промени Коперник обезбедува оперативни, висококвалитетни информации за состојбата на нашата клима што е од клучно значење за политиките за ублажување и адаптација на климатските промени. Минатогодишните анализи потврдуваат дека најтоплите глобални години се забележани во последните седум години, предупредувајќи нè на континуираниот пораст на глобалните температури и потребата од климатски дејствија“, изјави Мауро Факини, раководител за набљудување на Земјата (DEFIS.C.3) во Генералниот директорат за одбранбена индустрија и просторот на Европската комисија (ДГ ДЕФИС).

“Минатата година беше уште една година на екстремни температури со најтопли лета во Европа, топлотни бранови во Медитеранот, како и невидени температурни врвови во Северна Америка. Овие настани јасно не потсетуваат на потребата да го промениме нашето однесување, да преземеме решителни и ефективни чекори кон одржливо општество и да работиме на намалување на емисиите на стакленички гасови“, изјави Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатски промени Коперник. (C3S).

Концентрациите на јаглерод диоксид и метан продолжуваат да растат од година во година и не покажуваат знаци на забавување. Овие стакленички гасови се главните двигатели на климатските промени, така што набљудувањата и мерењата на CAMS, за поддршка на следењето и верификацијата на проценките на антропогените емисии на CO2 и CH4, ќе бидат клучна алатка за проценка на ефективноста на мерките за намалување на емисиите. Нашата борба против климатската катастрофа може да успее само со одлучни напори поткрепени со цврсти докази, заклучува Винсент-Анри Пеуч, директор на службата за атмосферски мониторинг на Коперник (CAMS).

Службата за климатски промени Коперник (C3S) ќе го објави својот годишен извештај во април годинава.

Испрати коментар

Scroll To Top