Насловна / Вести / Полска започна да ја гради својата последна термоцентрала на јаглен

Полска започна да ја гради својата последна термоцентрала на јаглен

Две познати компании производители на енергетска опрема, ги здружија силите на изградбата на последната термоцентрала на јаглен во Полска. На конкурсот за избор на контрактор за изградба на ТЕ Остролека со моќност од 1000MW, победиле GE Power и Alstom Power со понуда од 1,75 милијарди долари. Постројката ќе се наоѓа на североистокот на Полска и би требало да биде пуштена во погон во 2023 година. Во текот на 2017 година, полското Министерство за енергетика објави дека ова ќе биде воедно и последната термоцентрала на јаглен која ќе с егради во полска. Имено, Полска има поставено цел за намалување на користењето на јаглен во националниот енергетски микс од сегашните високи 80% на 50% до 2050 година.

Poland 3

Poland 1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top