Насловна / Вести / Пикасо и Корбизје – сведоштво за духот и визионерските идеали на двајца креативни генијалци

Пикасо и Корбизје – сведоштво за духот и визионерските идеали на двајца креативни генијалци

Фотографии на Пабло Пикасо и Ле Корбизје од 1949 фодина на градилиштето Unité d’Habitation во Марсеј доловуваат значаен момент помеѓу двајцата титани на уметноста и архитектурата на 20 век. Ле Корбизје, пионер на модерната архитектура, го проектирал Unité d’Habitation како револуционерен станбен комплекс кој ги отелотворува неговите идеи за функционални простори за живеење и урбанистичко планирање.

Завршен во 1952 година, имал за цел да обезбеди самостојна заедница со продавници, училиште и рекреативни објекти, сите во една зграда. Пабло Пикасо, мајстор на модерната уметност познат по своите иновативни и влијателни дела, најверојатно ја посетил локацијата за да го види радикалниот пристап на Корбизје кон домувањето и урбанизмот. Фотографиите служат како сведоштво за духот на соработка и заедничките визионерски идеали на двајца креативни генијалци.

Испрати коментар

Scroll To Top