Насловна / Архитектура / „Паркот Змеј, 1998-2023: 25 години околу илјадагодишното дрво “ на Фернандо Менис

„Паркот Змеј, 1998-2023: 25 години околу илјадагодишното дрво “ на Фернандо Менис

Изложбата „El Parque del Drago, 1998-2023: 25 години околу илјадагодишното дрво“ е организирана од Градскиот совет на Icod de los Vinos и курирана од архитектот Фернандо Менис. Предлогот е вклучен во проектот „Острови на светот“ (кој во претходните дванаесет изданија се одржуваше под името „Острови на иднината“).

6 5

„Islas del Mundo“ има за цел да го рашири канарскиот биодиверзитет и да го врати културниот и природниот туризам во центарот. Изложбата детално го прикажува процесот на регенерација на илјадагодишното дрво змеј на Канарските острови и неговиот непосреден природен контекст во текот на четири децении, прославувајќи 25 години од повторното отворање на паркот во кој е сместено.

Изложбата, курирана од Фернандо Менис, се состои од модели и слики, актуелни и историски, со видеа кои го објаснуваат проектот и неговата еволуција, преку зборовите на неговите автори. Изложбата може да се посети од  до 29 јуни 2023 година, во Центарот за интерпретација на Парке дел Драго, за време на нејзиното отворање за јавноста.

1 8 7 10 9

Дрвото Драго од општината Икод де лос Винос, во Тенерифе, е најстариот примерок на Дракаена Драго, кој е зачуван во Атлантскиот архипелаг, дрво високо 16 метри и со обем од 20 метри во основата. Ендемски вид на Канарските Острови, со бавен раст, дрвото змеј има силна симболика бидејќи во минатото се сметало за заштитник на островите, (сепак, во раните 1980-ти, тој што имал потреба од заштита е токму дрвото змеј ).

Посетителите – околу 1 милион годишно – се собираа да го видат, а интензивната активност што ја создава туризмот околу него го загрози самото негово постоење. Кога концептите на „биодиверзитет“ и „повторна натурализација“ на урбаните средини почнаа да бидат иновации на научните конгреси, но сè уште не беа предмет на написи во медиумите, во општината Тенерифе во Икод де Вина , на инсистирање на група визионери составена од биолози и ботаничари загрижени за здравјето на дрвото, беше свикан меѓународен натпревар за идеи.

1 2 3

Победничкиот предлог за новиот Парке дел Драго беше оној на тимот составен од тројца млади архитекти – Фелипе Артенго, Фернандо Мартин Менис и Хозе Марија Родригез Пастрана-, предлог кој со текот на годините ќе стане една од најважните интервенции на наследството во Канарските Острови во смисла на зачувување и обновување на биодиверзитетот на една клисура.

Поминаа 25 години откако, во 1998 година, посетите на Драго и неговиот нов парк беа повторно отворени за јавноста. Макотрпен процес за да се врати во природните услови ова митско дрво што требаше да исчезне.

„Поминаа речиси 40 години откако победивме на тој меѓународен натпревар за идеи, свикан во 1984 година, за создавање на паркот на змејското дрво во Икод де лос Винос кој ќе го заштити од сè што овој примерок имаше околу себе. Тие две децении беа само момент за Милениумскиот Драго, додека за нас тоа беше архитектонска интервенција во текот на нашите животи’’ –  изјави Фернандо Менис, архитект коавтор на проектот Змеј Парк.

13 12 15 14

Начинот на кој тогаш се пристапи кон тој проект за реставрација на екологијата, а се уште се разгледува, го поврзува и објаснува истражувањето „Islas de mundo“, кое Фернандо Менис го спроведува, и во кое професионалната траекторија на архитектот, разбирањето на архитектурата прераснуваат во нераскинлив дел од островскиот пејзаж.

Денес се чини најлогично и одлука полна со здрав разум, но во 80-тите, во екот на туристичкиот бум на Канарските острови, проектот беше обвинет дека е непостојан и невозможен, бидејќи предложи елиминација на важна магистрала на северот на островот, со висока фрекфентност, не само туристичка, туку и локална.

Патот беше отстранет за да се заштити дрвото змеј од загадување и вибрации, одвојувајќи го од бучавата и чадот на градот и враќајќи го во првобитното живеалиште, како што беше отсекогаш, растејќи со векови зад ѕидот што го делеше фарма од која беше од останатиот дел од општината. Овој ѕид, кој исто така исчезнал, е рекреиран со подигнување на заштитен ѕид кој стоел на истото место, со иста висина и ист материјал, односно локален базалтен камен.

23 24 22

Сличен ограден простор на земјоделскиот имот беше спроведен таму каде што сличен ограден простор постоел стотици години, последниот меѓу градот и клисурата, а на чиј раб израсна Змејското дрво кое коегзистира стотици години со првобитната природа на местото, природен рај од кој беше протеран принудувајќи го да се воведе во центарот на градот и туристичките рути на островот.

Проектот „Islas del Mundo“ има поддршка од Canarias Aporta, Proexca, Fundación CajaCanarias, Cabildo de Tenerife, Министерството за култура и спорт на Владата на Канарските острови, ICEX Next, Министерството за туризам на Канарските острови и Канарскиот институт за културен развој.

16 17 18 19 20

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top